Folosind nanoparticule de argint, cercetatorii de la Universitatea McGill din Canada au reusit sa produca apa potabila intr-un mod ieftin si simplu, descoperire ce ar putea veni de folos comunitatilor care nu au acces la apa curata in intreaga lume, potrivit "Earth Times".
Cercetatorii au folosit un filtru din hartie poroasa absorbanta, acoperit cu nanoparticule de argint, luand modelul grecilor si romanilor, care isi pastrau apa curata in vase argintate.
„Desi argintul este folosit pentru a elimina bacteriile intr-o varietate de contexte, nimeni nu l-a mai folosit pentru a curata apa”, a declarat prof. Derek Gray, unul dintre autorii cercetarii.
Nanoparticulele de argint sunt foarte eficiente in eliminarea bacteriilor si reusesc sa produca o apa care se incadreaza in standardele Agentiei de Protectie a Mediului.
Rezultatele studiului ar putea fi aplicate in situatii de genul cutremurului care a avut loc recent in Noua Zeelanda sau in alte situatii de calamitate, in care este vitala obtinerea apei potabile intr-un mod ieftin si rapid.