Sfatul experților: Folosiți apa menajeră să udați copacii de pe străzi

Arboriștii din Marea Britanie recomandă ca, în loc să lași apa menajeră să se ducă pe scurgere, mai bine o folosești să uzi copacii din fața blocului sau a casei – singura condiție e ca acea apă să nu conțină înălbitori. Primii trei ani din viața unui copac sunt decisivi, iar faptul că unele administrații locale nu au buget alocat pentru udări regulate nu îi ajută prea tare.

VIDEO Tal-Ya, tăvițele care captează roua și o duc la trunchiul copacilor

Experții spun că numărul copacilor ar putea fi crescut cu ajutorul implicării voluntarilor.

„Dacă copacii plantați sunt dintr-un soi bun, la momentul potrivit și primesc suficientă apă, aproape că nu vei pierde niciunul prematur. Dar dacă faci lucrurile diferit, aproape jumătate vor muri”, a spus Russell Miller, consultant în arboricultură, potrivit The Guardian.

Acesta a mai adăugat că o problemă majoră este că bugetele consiliilor locale deseori nu includ o udare suficientă a copacilor, care este decisivă în primii trei ani de viață.

„Udarea este mai puțin sexy decât plantarea. Este mai ieftin să îi înlocuiești”, a mai spus el.

Copacii tineri de pe străzi au nevoie de cel puțin 20 de litri de apă pe săptămână, fiecare – din aprilie până în septembrie, în special în perioadele caniculare. Poate fi folosită orice fel de apă de la chiuvetă sau menajeră, inclusiv cea cu detergent de vase, de rufe sau de la spălatul mașinilor sau hainelor, atât timp cât nu conține înălbitori.

De curând, Londra a devenit primul oraș – parc național din lume, titlu prin care și-a asumat responsabilitatea de a crește spațiile verzi la 50% până în 2050. Însă experții în arboricultură se arată îngrijorați că atât banii, cât și copacii, ar putea fi irosiți dacă nu va fi prioritizată îngrijirea acestora.

„Ideea nu este numai să plantezi un milion de copaci, dar să ajuți să supraviețuiască un milion de copaci”, a avertizat Tony Kirkham, șeful departamentului de arboricultură de la Royal Botanic Gardens Kew, Londra.

Chiar și speciile alese pentru a fi plantate în orașe, spun specialiștii, care sunt mai rezistente la stres decât altele, au nevoie de câțiva ani ca să-și dezvolte rădăcinile, astfel încât să găsească singure surse de apă, în pământul tasat de șosele și de trotuare, printre cabluri și conducte.

„Odată ce copacii de pe străzi au devenit stresați, e greu să mai fie recuperați. Consiliile locale speră să plouă, astfel încât copacii să supraviețuiască, dar sunt pierderi uriașe când vine vorba de copacii plantați în orașe. Locuitorii le pot mări semnificativ șansele de supraviețuire”, a mai spus Kirkham. „Orice putem face să eliberăm copacii de stres este un bonus major, atât pentru autoritățile locale, cât și pentru copaci”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri