Apa Marii Negre, pe ansamblu, este buna pentru imbaiere si doar punctual, in zonele in care se descarca apa menajera de la statia de epurare Eforie Sud sau de la Constanta, se poate vorbi despre o calitate proasta, insa nu in asa masura incat sa nu se poate face baie in mare, a declarat, joi, directorul Administratiei Nationale "Apele Romane", Marius Postelnicescu.
Chiar si in aceste doua cazuri, potrivit directorului ANAR, conductele nu deverseaza langa mal, ci la patru – cinci, chiar sapte kilometri in largul marii, iar zonele respective sunt semnalizate cu pancarte prin care se atrage atentia turistilor ca scaldatul este interzis.
El a explicat ca in zona litoralului romanesc exista patru statii de epurare dintre care doua functioneaza, una este in curs de modernizare, iar ultima in lucru.
In context, seful ANAR a mentionat statia de epurare de la Midia Navodari, pe care a apreciat-o ca fiind "o statie foarte buna" si pe cea de la Mangalia, o statie de epurare modernizata in 2002 si care functioneaza bine. In ceea ce priveste statia de epurare de la Eforie Sud, aceasta este in curs de modernizare, iar in acest caz apa menajera epurata nu respecta toti indicatorii fixati de standarde, adica se inregistreaza incarcari mai mari decat cele cerute de standarde. Statia de epurare aflata in lucru este cea de la Constanta Nord.
Marius Postelnicescu a subliniat ca mai exista o serie de statii de pompare, care sunt insa sigilate, si care pot deversa in mare doar in cazurile de inundatii sau de ploi abundente.
"Atunci putem avea si apa menajera deversata in regim de urgenta in Marea Neagra. Sigur ca nu putem spune ca apa din Marea Neagra este proasta, din contra, cele 42 de sectiuni monitorizate de Administratia de Sanatate Publica au relevat faptul ca 30 de sectiuni au o calitate buna a apei, iar 12 o calitate satisfacatoare si, iata, in concluzie, putem spune ca avem o apa buna", a concluzionat el.
In ceea ce priveste plajele, Marius Postelnicescu, in calitate de reprezentant al unei institutii implicate in actiunea de control intitulata "Parteneriat pentru Litoral 2008", coordonata de Corpul de Control al Primului Ministru, a apreciat ca, spre deosebire de 2007, plajele arata mult mai bine si sunt mult mai curate, insa mai este mult de lucru in ceea ce priveste mobilierul de turism, adica cel care se amplaseaza pe plaja si consta in toalete, dusuri, beach-baruri, locuri de joaca pentru tineri.
"Aici mai este mult de lucru in sensul de a avea mobilier ca in Turcia, Grecia sau Spania. Exista, insa, o tendinta spre mai bine, iar operatorii au evoluat de la an la an in conceptia de a veni cu mobilier si cu planuri de amenajare mult mai bune. Mai avem ceva probleme cu cei de la Primaria Constanta, cu cei de la RAJAC, care alimenteaza cu apa si au racorduri de canalizare la tot ce inseamna beach – baruri si toalete pe plaja litoralului romanesc, insa speram sa detensionam aceste relatii cu primaria in sedinta de azi a participantilor la Parteneriat", a adaugat directorul ANAR.