Suferi de anxietate din cauza schimbărilor climatice?

Pe când unii sunt indiferenți față de subiectul schimbărilor climatice, alții fac schimbări mai mici sau mai mari în viața lor, dar uneori simt că e inutil. Acest sentiment de inutilitate se transformă, în unele cazuri, în anxietate. Citește care este cauza și ce poți face în această privință.

anxietate

„Deja vedem orașele de pe coaste inundate, incendii de vegetație, viituri, vedem tornade. Atunci când un dezastru ecologic major are loc undeva în lume, mă simt anxios. Mă simt trist și fără sens”, spune artistul Nik Thakkar, într-un material BBC.

Anxietatea dată de schimbările climatice este un termen relativ nou, dar în niciun caz un fenomen nou. Este o anxietate despre viitor și o traumă pe care n-am experimentat-o încă, dar despre care știm că o să sosească. Acesta este o frică despre supraviețuire”, a explicat psihoterapeutul Steffi Bednarek.

Termenul de „eco-anxietate” este explicat de Asociația Psihologilor Americani prin „frică cronică de moartea mediului înconjurător”. Psihologii explică faptul că, pentru o persoană deja anxioasă, îngrijorările privind mediul au un efect mult mai puternic.

„La rădăcina anxietății privind schimbările climatice se află acel sentiment oribil că nu ai prea mult control”, a comentat psihologul Lise Van Susteren.

Expertul în psihologie Renee Lertzman a explicat că acesta este motivul pentru care mulți oameni nu se implică în lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Avem de-a face cu o problemă la scală mare, deci este foarte ușor să te simți complet nesemnificativ ținând cont de această scală”, a spus Lertzman.

Ce poți face dacă suferi de anxietate din cauza schimbărilor climatice

anxietate

Transformă furia în productivitate

Emoțiile negative care nu sunt exprimate și nu sunt canalizate în mod productiv pot duce la depresie, disfuncții ale sistemului imunitar, boli psihice, precum și la dependențe precum consumul excesiv de alcool și de substanțe. Așadar, atunci când simți furie pentru că alții sunt indiferenți sau îți pare că nu fac suficient pentru a proteja mediul, întreabă-te ce poți face tu, concret. Nu ajută să fii agresiv, dar ajută să fii un exemplu. Fă schimbările pe care le recomanzi altora (renunță la plastic, redu cantitatea de carne consumată, cumpără mai puține produse, redu risipa alimentară), apoi alătură-te celor care vor să schimbe ceva, dar nu știu cum.

Alege să-ți urmezi valorile

Lucrurile nu sunt numai albe sau negre, ci uneori sunt și gri. Așadar, în materie de lupta față de schimbările climatice nu există totul sau nimic, cel puțin nu la nivel personal. Trăiește-ți viața în funcție de valorile tale, chiar dacă uneori ai senzația că așezi scaune pe puntea Titanicului care se scufundă. Să faci ceea ce simți o să aibă mai mult sens decât dacă încerci să devii indiferent.

„Să iei măsuri pentru protejarea mediului e ca și cum ai crește un copil. Rezultatele nu sunt imediate, ci apar în timp, în ani”, a declarat pentru Green Report psihoterapeutul Corina Dobre.

organicindia.ro

Alătură-te celor care gândesc la fel ca tine

Ca și în cazul multor probleme, să crezi că ești singurul care se confruntă cu astfel de dificultăți poate fi copleșitor. Caută oameni care gândesc ca tine și bucurați-vă împreună de fiecare succes, oricât de mic, încurajați-vă pentru fiecare reușită personală și sprijiniți-vă în momentele grele.

Tratează anxietatea dată de schimbările climatice ca pe oricare altă anxietate

Dacă îngrijorarea ta privind schimbările climatice îți ocupă mare parte din gânduri, e posibil să fie nevoie să discuți cu un terapeut care te poate învăța cum să-ți gestionezi anxietatea. În plus, te poate ajuta să faci sport, să petreci timp în natură, să meditezi și să participi la activități care îți dau o stare de bine, alături de prieteni.

spot_img

Ultimele știri