Secretarul General ONU, Antonio Guterres, a cerut Uniunii Europene să adopte o țintă mai ambițioasă de reducere a emisiilor, de 55% până în 2030. În prezent, UE are în plan o reducere de 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Într-o scrisoare către Președintele Consiliului European, Donald Tusk, înaintea unui summit al liderilor UE, Guterres a declarat că UE ar trebui să conducă prin puterea exemplului pentru a evita cele mai grave efecte ale încălzirii globale și a limita creșterea temperaturilor la 1.5 grade Celsius, relatează Reuters.
Întâlnirea celor 28 de șefi de stat de săptămâna viitoare este ultima înainte de summitul privind schimbările climatice care va avea loc în septembrie.
Guterres a declarat că stabilirea unei ținte de reducere a emisiilor cu 55% ar trimite un mesaj puternic pentru restul lumii. El a cerut liderilor să renunțe la arderea cărbunelui, oprind aprobările pentru noi termocentrale pe cărbune după 2020.
Parlamentul European a cerut UE să țintească către emisii zero net de gaze cu efect de seră până în 2050, declarând că legislația adoptată începând cu semnarea Acordului de la Paris va ajuta UE să atingă obiectivul.
Însă ecologiștii spun că măsurile luate de UE nu sunt consistente cu schimbările radicale necesare pentru a evita cele mai negative scenarii ale crizei climatice.
„Nu este vorba doar despre conducere, este vorba și despre luarea măsurilor necesare pentru a asigura supraviețuirea umanității și a proteja lumea naturală pentru generațiile viitoare.”, a declarat pentru Reuters Sebastian Mang de la Greenpeace.
Unele state membre au în plan tranziția către o economie neutră din punct de vedere al carbonului până în 2050, însă state ca Polonia și Germania sunt reticente să stabilească ținte mai ambițioase.