Antarctica se topeşte atât de repede, încât oamenii de ştiinţă se gândesc să aducă zăpadă artificială

Doi ghețari din Antarctica se topesc la rate fără precedent şi dacă se prăbușesc, nivelul mării ar putea crește cu mai mult de trei metri. Într-un nou studiu, oamenii de știință au simulat efectul adăugării de zăpadă artificială pentru a opri topirea.

Studiul, publicat în revista Science Advances, propune ca apa din ocean să fie aspirată şi transportată prin conducte în porțiunea unde se topeşte ghețarul. Apoi, apa ar urma să fie transformată în zăpadă artificială și pulverizată.

Acest lucru ar putea stabiliza ghețarii, au calculat oamenii de știință, dacă s-ar crea o cantitate enormă de zăpadă. La un efort minim, efortul ar necesita 7,4 trilioane de tone de zăpadă timp de 10 ani.

„Nu este chiar o sugestie din partea noastră – noi, ca oamenii de știință, trebuie să punem la dispoziție toate posibilitățile de a contracara problema viitoare, astfel încât societatea să poată decide care să acționeze”, a spus, pentru Business Review, Anders Levermann, co-autor al studiului.

Această misiune ar implica pomparea apei din ocean, la baza Antarcticii, la o înălțime de circa 640 de metri până la suprafața ghețarilor, apoi desalinizarea acesteia, transportul acesteia și suflarea acesteia ca zăpadă artificială.

Calota glaciară din Antarctica se topește de aproape șase ori mai repede decât în urmă cu 40 de ani: în anii 1980, Antarctica a pierdut anual 40 miliarde de tone de gheață, dar în ultimul deceniu cifra a ajuns la o medie de 252 de miliarde de tone pe an.

Partea complicată a proiectului propus de studiu este costul. Producerea echipamentului necesar pentru transportul și distribuirea zăpezii artificiale în Antarctica ar fi foarte scump, spun specialiştii. În studiu, autorii au scris că vor avea nevoie de 12.000 de turbine eoliene de mare putere pentru alimentarea numai a pompelor oceanice. Iar astfel de pompe, cea mai mare dintre care există în New Orleans, costă până la 600 milioane dolari fiecare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri