Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda ca in perioadele cu temperaturi ridicate sa fie acordata o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele, cat si locurilor de unde acestea sunt cumparate.
In sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si implicit al aparitiei de toxiinfectii alimentare si de aceea este bine ca sa fie respectate cateva masuri simple, dar foarte eficiente, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.
Cetatenii sunt sfatuiti:
-sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sanitar veterinar pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura.
-odata cumparate, produsele trebuie sa fie tinute o perioada cat mai scurta la temperatura camerei.
-alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider, sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile si pentru perioda indicate pe ambalaj. Alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite.
– produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru fi preparate sau consumate ulterior.
– indepartati alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente.
– spalati bine fructele si legumele inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.
Fiecare directie sanitar-veterinara si pentru sigurata alimentelor se va asigura ca la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti agentii economici vor respecta:
• evitarea expunerii la vanzare a produselor de origine animala in locuri si spatii care nu asigura temperaturi adecvate,
• asigurarea conditiilor de manipulare, depozitare si transport a produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar,
• confiscarea, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii,
• interzicerea sacrificarii animalelor in alte locuri decat abatoarele autorizate, cat si al celor neinsotite de documente sanitare veterinare,
• interzicerea transportului produselor alimentare in cazul neasigurarii temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific,
• interzicerea comercializarii si punerii in consum a carnurilor care nu au fost inspectate, stampilate si certificate sanitar-veterinar.