ANSVSA: 13 fabrici de procesare a laptelui inchise

In urma finalizarii perioadei de tranzitie acordate Romaniei, pentru imbunatatirea calitatii laptelui crud, 13 fabrici au fost inchise si, incepand cu 01.01.2014, laptele poate fi comercializat sau procesat doar in anumite conditii, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA).

Producatorii care detin exploatatii mici (gospodarii ale populatiei), sau ferme de vaci producatoare de lapte, pot livra laptele crud catre centrele de colectare lapte sau direct catre unitatile de procesare lapte. De asemenea, pot comercializa laptele crud direct catre consumatorul final, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare”, se arata in comunicatul ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, avand in vedere finalizarea perioadei de tranzitie pentru imbunatatirea calitatii laptelui crud materie prima, laptele livrat la procesare trebuie sa fie conform cu cerintele de calitate privind numarul total de germeni si de celule somatice, incepand cu 01.01.2014.

Din totalul celor 64 unitati de procesare lapte care au beneficiat de perioada de tranzitie pentru a procesa lapte conform si neconform fara separare:

51 unitati de procesare lapte proceseaza lapte conform si au fost publicate pe site-ul ANSVSA, la rubrica unitati aprobate pentru schimburi intracomunitare, Sectiunea 9 – Lapte crud si produse lactate;

13 unitati de procesare a laptelui au fost inchise, pentru ca nu au indeplinit conditiile necesare.

Prin urmare, toate unitatile care au beneficiat de tranzitie, pentru a procesa lapte conform si neconform pana la 31.12.2013, proceseaza in prezent numai lapte conform.

In prezent, in Romania exista 168 de unitati de procesare lapte autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare publicate pe site-ul ANSVSA, la rubrica unitati aprobate pentru schimburi intracomunitare, Sectiunea 9 – Lapte crud si produse lactate.

Vanzarile directe de
lapte crud catre consumatorul final

Laptele crud destinat vanzarilor directe trebuie sa indeplineasca criteriile de calitate cu privire la numarul total de germeni (max. 100.000/ml) si de celule somatice (400.000/ml) prevazute de legislatie.

Vanzarile directe de lapte crud catre consumatorul final se deruleaza in continuare in baza prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008. Laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final, sau prelucrarii in branzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Producatorii care vand lapte crud direct catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine si un buletin de analiza care sa ateste conformitatea produsului, cu cerintele legislatiei„, se arata in acelasi comunicat.

APRIL: Laptele neconform,
transformat in branzeturi de lux

Laptele neconform cu standardele europene va putea fi vandut catre procesatori ca materie prima pentru prepararea branzeturilor cu o perioada de maturare mai mare de 60 de zile, in categoria carora intra cascacavalurile maturate sau branzeturile fine,  a explicat, pentru Green Report, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei din Industria Laptelui (APRIL).

Laptele neconform nu va fi irosit dupa 1 ianuarie. Producatorii au posibilitatea sa-l vanda procesatorilor care vor obtine din el cascavaluri maturate sau specialitati cum ar fi gouda sau parmezanul, care necesita o perioada de maturare mai mare de 60 de zile. La fel ca si vinul, branzeturile, cu cat stau mai mult la maturat, cu atat sunt mai bune, dar si mai scumpe. 1 kilogram de cascaval obtinut in astfel de conditii poate sa coste si 100 lei kilogramul”, a explicat Dorin Cojocaru.

Potrivit lui Dorin Cojocaru, in depozitele special amenajate ale procesatorilor, unde se fabrica branzeturile maturate,  au loc reactii biochimice in timpul carora dispar microbii din lapte, produsul devenind steril.

spot_img

Ultimele știri