Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea reduce peste doi ani numarul de certificate verzi acordate producatorilor daca va constata ca investitiile acestora au fost supra estimate, a declarat, miercuri presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu (foto).
"Daca vom vedea ca am supraestimat valoarea investitiilor, ANRE ar putea reduce peste doi ani numarul de certificate verzi acordate", a spus Bogdan Chiritoiu, in cadrul conferintei European Energy Development.
Guvernul a aprobat in sedinta din 12 octombrie 2011 proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piata, care va incuraja investitiile in sursele regenerabile de energie in Romania. Prin urmare, va sprijini efortul Romaniei de a atinge, pana in 2020, tintele privind energia regenerabila, fara a distorsiona piata.
Unul dintre cele mai importante efecte al acestei ordonante de urgenta este ca in urmatorii ani se estimeaza investitii directe de 4-5 miliarde euro in energia regenerabila din Romania.
Sistemul de promovare instituit prin legea nr. 220/2008 consta in acordarea de certificate verzi producatorilor de energie electrica din surse regenerabile, care sunt vandute mai apoi catre furnizorii consumatori finali de energie electrica din Romania.
Furnizorii sunt obligati sa cumpere anual un numar de certificate verzi calculat in functie de cota stabilita de ANRE aplicata la energia electrica furnizata. Tranzactionarea certificatelor verzi se face pe o piata distincta de piata de energie electrica. Pretul minim si cel maxim al unui certificat verde sunt stabilite de lege intre 27 si 55 de euro.
Foto: realitatea.net
Citeste:
Exploatarea gazului de sist, alternativa la importul de energie al UE