ANPM investește major în monitorizarea mediului

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) cumpără echipamente de monitorizare a aerului în valoare de peste 74 de milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro) în cadrul unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Proiectul, care include achiziția și instalarea a 383 de echipamente, are ca obiectiv îmbunătățirea sistemului național de evaluare și monitorizare a factorilor de mediu, cu termen de finalizare în septembrie 2025.

Instituția a publicat prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul pentru cumpărarea și punerea în funcțiune a echipamentelor de monitorizare. 

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea sistemului național de evaluare și monitorizare a calității aerului, radioactivității și zgomotului prin dotarea autorităților publice de mediu cu echipamente pentru activități de monitorizare a factorilor de mediu și raportarea datelor provenite din măsurători către factori de decizie naționali și internaționali, și respectiv public”, a transmis ANPM, într-un anunț publicat pe site-ul instituției. Data de finalizare a proiectului este 30 septembrie 2025, potrivit anunțului din SEAP. 

„Proiectul creează posibilitatea unei inventarieri complete a surselor de emisii în cazul unor poluări accidentale, contribuind totodată și la identificarea principalelor categorii de activități responsabile de degradarea calității mediului și a zonelor în care trebuie intervenit cu prioritate prin aplicarea de măsuri care să conducă la reducerea emisiilor”, se arată în caietul de sarcini. 

Anunțul spune că firmele interesate să depună oferte în cadrul licitației trebuie să arate că au furnizat, în ultimii 7 ani, produse similare cu cele solicitate de ANPM – echipamente de monitorizare/de laborator/de cercetare – în scopul protecției mediului, protecției împotriva radiațiilor, zgomotelor, incendiilor și componentă informatică (hardware și software).

Potrivit sursei citate, instituția vrea să cumpere: echipamente pentru monitorizarea calității aerului:

  • rețea automată de monitorizare a negrului de fum în aerul înconjurător – 20 bucăți;  echipamente pentru monitorizarea radioactivității – rețea automată de monitorizare a echivalentului debitului dozei gama în aer și de identificare de radionuclizi specifici – 200 bucăți;
  • echipamente pentru monitorizarea zgomotului – rețea automată de monitorizare a nivelului de zgomot ambiant – 164 bucăți; 
  • sistem informatic pentru gestionarea și raportare a datelor de negru de fum, radioactivitate și zgomot – 1 bucată.

Termenul pentru depunerea ofertelor este 24 octombrie 2024. 

Rețeaua existentă, în parte nefuncțională
Green Report a scris pe larg despre rețea de monitorizare a aerului din cadrul ANPM, nefuncțională din 2022. Și despre rețelele private care suplinesc, deocamdată, ceea ce ar trebui să facă statul.

De altfel, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României pe calitatea aerului. 

Într-un document transmis de Ministerul Mediului catre Green Report, instituția ne-a informat:

„În momentul de față, o mare parte dintre echipamentele aferente stațiilor de monitorizare a calității aerului necesită înlocuirea consumabilelor, realizarea operațiilor periodice de întreținere preventivă și a reparațiilor acolo unde este cazul, iar în acest sens la nivel național se derulează programul de dezvoltare și optimizare a RNMCA finanțat din bugetul Fondului pentru mediu”. 

Însă, din cauza complexității Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, repunerea în funcțiune a senzorilor de monitorizare a poluării mai durează:

„Pentru fiecare amplasament se execută într-o primă etapă servicii de revizie generală a fiecărui echipament existent în locație, prin care sunt verificați parametrii de funcționare, sunt identificate defectele și gradul de uzură a componentelor, reglarea parametrilor de operare, iar în cazul în care nu sunt necesare reparații aparatul este pus în funcțiune”, ne-a transmis ministerul. 

După ce vor fi identificate echipamentele și piesele defecte, se vor contracta servicii de reparații. Iar pe urmă, se vor cumpăra și servicii de întreținere pentru senzori. „Așadar, pe măsura realizării serviciilor menționate, echipamentele aferente RNMCA vor funcționa la parametri optimi”, a dat asigurări sursa citată. 

Extind și rețeaua de senzori
Totodată, ministerul are planuri și pentru extinderea rețelei de monitorizare a calității aerului. În acest sens, instituția are în derulare două proiecte, în valoare de peste 80 de milioane de lei (peste 16 milioane de euro), finanțare prin fonduri europene.

„Unul din obiectivele specifice ale proiectului îl reprezintă dezvoltarea RNMCA pentru a corespunde cerințelor Directivelor privind calitatea aerului, în sensul creșterii gradului de acoperire cu stații fixe de monitorizare, a suplimentării poluanților atmosferici măsurați și a îmbunătățirii performanțelor privind calitatea datelor”, se arată în răspunsul transmis de minister. 

Un proiect a fost finalizat în decembrie 2023 când a fost finalizată instalarea a 17 stații noi de monitorizare a calității aerului și a 55 de echipamente de monitorizare pentru indicatorii poluării cu particule în suspensie (fracțiile PM10 și PM2,5) – un produs profund dăunator – și hidrocarburi aromatice policiclice.

Celelalte obiective specifice ale proiectului – dezvoltarea unui sistem operativ de prognoză de calitatea aerului și dezvoltarea unei baze de date privind inventarierea poluanților emiși în aer – sunt prevăzute a se realiza în cadrul celei de-a 2 a etape de implementare.

Pentru că termenul de implementare a fost depășit, proiectul se află în procedură de etapizare.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri