ANM: Anul agricol 2019-2020 este afectat de secetă pedologică puternică şi extremă

Deși în prima jumătate a lunii mai a plouat aproape în toată țara, rezerva de apă din sol nu a fost refăcută, astfel încât secetă pedologică este puternică şi extremă, a declarat Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„În bună parte din ţară, ne apropiem de media climatologică a acestei luni, însă distribuţia neuniformă la nivel regional nu a refăcut rezerva de apă în totalitate”, a spus aceasta într-o conferință online.

Astfel, în zone din partea de Sud-Est a ţării – Dobrogea, Bărăgan, şi din partea de Sud-Est şi de Nord a Moldovei, Banat, Sudul Transilvaniei, deficitele de apă sunt mari, iar seceta, pronunțată.

„Pe profilul de sol 0-100 cm discutăm de aproape toată ţara, unde seceta pedologică este puternică şi extremă. Pentru că am avut un interval extrem de secetos. De la 1 septembrie 2019, când a început anul agricol 2019-2020, şi până în 25 mai 2020 cantitatea medie de precipitaţii la nivelul României însumează doar 311,9 litri/metru pătrat, însă, la nivel regional discutăm de o distribuţie neuniformă”, a mai transmis directorul ANM.

Potrivit datelor furnizate de aceasta, la nivelul zonei Dobrogea au fost înregistrați numai 178,5 litri/mp, în Moldova 243,8 litri/mp, iar în Muntenia 288,5 litri/mp.

„Practic, în aceste zone am avut cele mai lungi perioade în care cantităţile de precipitaţii au fost insuficiente faţă de consumul mare de apă al culturilor”, a spus Mateescu.

Din punct de vedere meteorologic, şeful ANM a subliniat că România înregistrează an agricol deosebit de cald, pentru că din septembrie 2019 şi până în prezent au fost abateri termice pozitive.

„După cea mai călduroasă toamnă din istoria măsurătorilor meteorologice, am avut o iarnă 2019-2020, a doua cea mai călduroasă iarnă din istorie”, a precizat aceasta în timpul conferinței online „Agricultura României, potențial imens, cum îl valorificăm? Soluții”, organizată de DC News.

În ceea ce priveşte săptămânile următoare, caracterizate de instabilitate atmosferică, vijelii, averse, căderi de grindină, directorul ANM a subliniat că luna iunie este cea mai ploioasă lună a anului şi a verii în ţara noastră.

„Aversele cu caracter torenţial cu siguranţă vor permite o uşoară refacere în continuare în stratul de sol 0-50 cm şi aceste precipitaţii vor ajuta foarte mult culturile înfiinţate în această primăvară. Însă pentru profilul 0-100 cm caracterul torenţial şi faptul că nu se înmagazinează în totalitate, tocmai datorită gradului mare de şiroire, va trebui să mai avem în continuare cantităţi de precipitaţii semnificative, pentru că deja ne situăm cu 108,4 litri/mp mai puţin, la acest moment, faţă de perioada similară din 2019”, a avertizat directorul general al ANM.

spot_img

Ultimele știri