Angela Merkel prelungeste perioada de gratie pentru centralele nucleare

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a pronuntat duminica pentru o extindere cu zece pana la 15 ani a duratei de viata a centralelor nucleare in Germania, in raport cu data prevazuta pentru inchidere in 2021, transmite AFP, citat de Mediafax.

Declaratia sa, in timpul unui interviu la postul de televiziune ARD, intervine dupa prezentarea raportului unor experti, comandat de Guvern pe aceasta tema.

O prelungire cu zece pana la 15 ani este "rezonabila din punct de vedere tehnic", a afirmat cancelarul, bazandu-se pe raportul care analizeaza costul economic al extinderii duratei de viata a centralelor si consecintele asupra reducerii gazelor cu efect de sera, necesara pentru protejarea mediului.

Vicecancelarul si ministrul Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, care ii conduce pe liberalii din cadrul coalitiei guvernamentale, s-a pronuntat de asemenea, duminica, pentru o prelungire cu 10-15 ani a duratei de viata a centralelor nucleare.

Potrivit saptamanalului Focus si cotidianului Stuttgarter Zeitung, "rezultatele cele mai benefice" ale diferitelor scenarii de prelungire a perioadei de exploatare a centralelor se situeaza "intre 12 si 20 de ani". Studiul se refera la prelungiri posibile de patru, 12, 20 si 28 de ani.

Coalitia formata din social-democrati si Verzi (1998-2005) a programat pentru 2021 inchiderea progresiva a celor 17 centrale nucleare germane. Dar actualul Cabinet al lui Merkel anuntase in programul sau electoral ca vrea sa prelugeasca aceasta data, pentru a da timp energiilor regenerabile sa fie folosite in locul celei nucleare.

Dezbaterea privind conditiile de renuntare la energia nucleara este tensionata in Germania, opinia publica fiind impotriva energiei atomice, in timp ce marile companii energetice critica un proiect de taxe vizand combustibilul nuclear.

Potrivit unui sondaj Politbarometer dat publicitatii vineri, 56 la suta dintre germani refuza exploatarea centralelor nucleare dincolo de anul 2021.
Verzii au cerut organizarea unei ample manifestatii antinucleare miercuri la Berlin.

Grupurile de lobby in favoarea energiei nucleare au publicat in urma cu o saptamana o scrisoare semnata de aproximativ 40 de directori, printre care directori de banci sau grupuri industriale, pentru a denunta acest proiect de taxe, prezentat de Guvern ca o contrapartida la prelungirea activitatii centralelor.

In plus fata de aceasta taxa care ar urma sa aduca venituri de 2,3 miliarde de euro pe an din 2011, Merkel, care a fost ministru al Mediului in Guvernul lui Helmut Kohl, a declarat ca trebuie de asemenea "discutat modul in care intreprinderile energetice vor contribui la dezvoltarea energiilor regenerabile".

spot_img

Ultimele știri