Andreea Marin Banica, una dintre cele mai indragite persoane de pe micul ecran, s-a alaturat de curand vedetelor care promoveaza un stil de viata mai prietenos cu mediul, aratand romanilor ca a colecta selectiv deseurile este un lucru pe cat de simplu, pe atat de important. Interviul acordat Green Report nu este lipsit de “surprize”: Andreea Marin Banica spune ca nu ar renunta la X5-ul pe care il conduce in favoarea unei masini hibrid, dar crede cu tarie ca Romania poate deveni o tara mai civilizata, cu aer si parcuri mai curate. Tot ce trebuie este vointa.
Interviu de Carmen Albisteanu
carmen.albisteanu@green-report.ro
Ce v-a determinat sa va implicati in campania de sustinere a colectarii selective a deseurilor?
Dorinta de a trai intr-o tara curata, in care copilul meu sa creasca sanatos, sa aiba sansa sa respire aer proaspat si sa-si coloreze privirea in verde crud. Dar si faptul ca stiu ca se poate sa fim mai eficienti, sa folosim inteligent resursele pe care le avem, iar deseurile pot fi valorificate. Nu e pacat sa irosim aceasta sansa?
Cat de prietenos cu mediul vi se pare stilul de viata al romanilor? Credeti ca o persoana obisnuita are la dispozitie toate facilitatile si suficiente optiuni pentru a duce un astfel de trai?
Sigur ca nu avem la dispozitie toate facilitatile, dar asta nu e o scuza: daca nu ai o periuta de dinti de ultima generatie cu nu stiu ce motoras care te spala fara ca tu sa faci vreun efort, nu inseamna ca nu te mai speli, nu-i asa? Daca vrei sa traiesti intr-un mediu curat, in primul rand depinde de tine sa faci asta, e o chestiune de vointa si de buna crestere, inainte de a fi o problema legata de lipsa unor unelte speciale pentru curatat. Daca mergi la munte si faci un gratar, iar resturile le arunci pur si simplu in iarba, cine poarta vina mizeriei pe care o lasi in urma ta? Iti trebuie cumva unelte speciale pentru a lasa locul curat sau poti sa faci un gest atat de simplu: pui ce a ramas intr-o punga si arunci la locul potrivit. La fel se intampla si in parcuri, atatia stapani isi lasa cainii sa isi faca nevoile pe alei si in iarba, fara sa aiba bunul simt, asa cum e normal intr-o tara civilizata, sa adune intr-o punga resturile lor.
In ce masura credeti ca persoanele publice admirate de romani le pot servi acestora drept exemple pentru a adopta un stil de viata mai prietenos cu mediul?
Daca admir un om, ii urmaresc stilul de viata si ii urmez exemplul acolo unde gasesc afinitati, e in firea lucrurilor.
Cat de eco este stilul dumneavoastra de viata? Spuneati ca ati inceput sa colectati selectiv deseurile acasa. Ce v-a determinat sa luati aceasta decizie?
M-a determinat dorinta mea de a-mi educa sanatos copilul si experienta mea din afara tarii, mi-a fost clar ca e mai bine asa. Stampila asta “eco” nu ma incanta prea mult, nu ma intereseaza sa fiu “in trend”, ci doar sa traiesc frumos si asta depinde de fiecare dintre noi. Nu pretind ca sunt mai catolica decat Papa, nu imi fac un scop in viata din a arata cat de “eco” sunt eu, ci doar imi doresc sa vad curatenie in tara mea si o anumita disciplina necesara unui trai civilizat.
Cat de accesibil vi se pare stilul de viata eco? Se compenseaza costul destul de mare al alimentelor bio cu economiile facute la energie?
Nu e accesibil, deocamdata, multor romani, nici oferta nu e foarte larga. Dar daca vrei cu adevarat, se gasesc solutii.
La ce ati renunta cel mai usor pentru a fi mai eco? Dar cel mai greu?
De exemplu, nu fumez, deci nu poluez mediul in care traiesc in acest fel, iar de renuntat cel mai simplu a fost sa renunt la a arunca aiurea deseurile. Cel mai greu mi se pare sa iti programezi calatoriile in stil eco. Am citit lucruri interesante despre acest tip de experienta si va recomand “Calatorii eco” a lui Alastair Fuad-Luke.
A fost vreodata ecologia o inspiratie in munca dumneavoastra? V-ati gandit si la mediu atunci cand ati inventat body-ul extensibil pentru bebelusi, in sensul ca va putea fi utilizat mai mult si va ajunge mai greu la gunoi?
Sincer, nu m-am gandit sa inventez, ci m-am gandit doar la sanatatea micutilor.
Cat de pregatiti credeti ca sunt romanii sa faca mici schimbari in stilul lor de viata pentru a avea un impact mai mic asupra mediului?
Nu pot vorbi in numele altora, pot doar sa port mesajul meu pentru o viata mai curata. Cine are urechi sa-l auda, il va recepta.
V-ati cumpara o masina hibrid?
Nu si deocamdata nu am s-o fac. Imi place masina mea si iata ca nu e usor sa renunti la tot ce iti face viata mai usoara ca sa fii eco, dar mai cred si ca nu se face primavara cu o floare. Am vazut asa-zise vedete care pretind ca sunt atente la mediu, pozeaza in conducatori auto ai unei masini hibrid doar pentru ca o primesc gratuit de la o firma sau alta in schimbul publicitatii, dar de fapt mai au o masina in garaj, mai ochioasa, pe care o conduc atunci cand nu sunt in fata aparatelor foto. Mi se pare o mare prefacatorie si eu prefer sa recunosc cinstit: da, la asta renunt, la asta inca nu. Nu ma intereseaza sa dau bine in poza.
Unul dintre obiceiurile ‘verzi’ pe care le-au adoptat bucurestenii este mersul pe bicicleta. Ce sanse credeti ca are bicicleta pentru a deveni mai des un mijloc de transport si nu doar un mijloc de agrement?
Are sanse, daca vrem cu adevarat sa se intample asta. Noua ne place si mersul pe bicicleta, si segway-ul, avem parcul aproape, din punctul asta de vedere suntem pregatiti.
Foto: andreeamarinbanica.acasa.ro