Romania va avea harti de hazard pentru inundatii in valoare de peste 20 de milioane de euro ce vor fi realizate in cadrul unui proiect pentru prevenirea si diminuarea efectelor inundatiilor.
Administratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR) a accesat fondurile pentru 6 contracte, in baza carora vor fi realizate harti pentru bazinele hidrografice Crisuri, Banat, Siret, Mures, Somes-Tisa, Buzau-Ialomita.
Potrivit ANAR, din aceasta suma, 1,75 milioane euro au fost deja cheltuiti, iar 11 milioane euro au fost alocati pentru anul 2011 (din care 80% fonduri de la UE si 20% fonduri de la buget), urmand ca restul sumei sa fie alocata in anul urmator.
Hartile de hazard la inundatii de la nivelul bazinelor hidrografice vor fi finalizate pana la 31 decembrie 2012.
Proiectele din ”Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor” au fost initiate de ANAR inca din anul 2005. De atunci, au fost incheiate contracte pentru 8 bazine hidrografice in valoare de 143 milioane lei (bani de la buget), din care au fost alocati de la bugetul de stat doar 18 % din valoarea contractata.
Hartile vor indica zonele inundabile si potentialele pagube
Una dintre cele mai costisitoare etape in realizarea hartilor de hazard este efectuarea de zboruri aerospatiale, in urma carora se obtine modelul digital al cursurilor de apa si al zonei adiacente.
De asemenea, elaborarea hartilor presupune si lucrari de teren pentru realizarea bazei de date topografice ce vor fi folosite pentru editarea de harti in format GIS, precum si efectuarea de studii hidraulice, hidrologice si de management al bazinului hidrografic.
Harta de hazard la inundatii va arata cu precizie ridicata extinderea zonei inundate si, in anumite situatii, poate sa ofere informatii referitoare la viteza apei, adancimea apei la viituri, corespunzatoare unor debite cu diferite probabilitati de depasire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adica inundatii care se petrec odata la 1.000 de ani, odata la 100 de ani, odata la 20 ani, respectiv odata la 10 ani.
Dupa elaborarea hartilor de hazard, ele vor fi puse la dispozitia consiliilor judetene pentru a elabora hartile de risc (harti care vor indica nivelul pagubelor care se vor produce si zonele de evacuare, in baza datelor obtinute din hartile de hazard).