Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a finalizat in 2007 trei proiecte privind dezvoltarea planurilor de management ale bazinelor hidrografice. Proiectele s-au derulat in bazinele hidrografice Ialomita-Buzau, Banat si Crisuri.
Proiectul derulat in bazinul hidrografic Ialomita-Buzau pe parcursul a 11 luni a beneficiat de asistenta tehnica oferita prin programul Phare National 2004 si a avut un buget de 900.000 euro. O atentie sporita a fost acordata participarii publicului si factorilor interesati in elaborarea programelor de masuri necesare atingerii "starii bune" a apelor.
Al doilea proiect, derulat timp de doi ani in cadrul Directiei Apelor Banat, a vizat stabilirea masurilor prioritare, necesare renaturarii corpurilor de apa puternic modificate, in vederea atingerii obiectivelor de mediu prevazute de Directiva Cadru a Apei. Proiectul a fost finantat prin programul olandez MATRA de Pre-aderare cu un buget de 325.000 Euro.
Proiectul european Planul de management transfrontalier al bazinului hidrografic Koros /Crisuri, Ungaria – Romania initiat de Fondul Mondial Francez pentru Mediu si Oficiul International al Apei a fost derulat timp de aproape trei ani intre expertii romani, unguri si francezi.
Proiectul a beneficiat de un buget de 3,6 milioane Euro si a avut ca principali beneficiari: Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) la nivel international, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Administratia Nationala "Apele Romane" si Directia Apelor Crisuri in Romania si Ministerul Mediului si Apelor, Directoratul Regional de Mediu Trans-Tisza si Directoratul Regional pentru Mediu si Apa Koros in Ungaria.
Marius Postelnicescu, director general Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) a facut un apel si catre autoritatile locale si judetene, precum si catre agentii economici sa urgenteze, in acest an, investitiile in modernizarea si constructia retelelor de canalizare, precum si a statiilor de epurare.
ANAR are in procedura emiterea avizului de gospodarire a apelor pentru statia de epurare a municipiului Bucuresti – modulul I, cu o capacitate de 10 metri cubi/secunda, avand in vedere ca termenul de finalizare a lucrarilor si punerea in functiune a statiei de epurare, modulul I este sfarsitul anului 2009.
In aglomerarile de peste 2000 de locuitori, mai sunt de executat 2609 statii de epurare, cu precadere in judetele Dolj, Arges, Bacau, Bihor, Suceava, Teleorman, Valcea, Timis, Vaslui. Din cele 397 statii de epurare, aflate in diverse stadii, doar 14 dintre acestea sunt conforme legislatiei, dintre care cele mai performante sunt la Iasi, Cluj-Napoca, Arad si Brasov.
De asemenea, din cele 513 aglomerari dotate cu retele de canalizare doar 18 sisteme de canalizare sunt conforme, adica respecta lungimile de retele. In 2007, s-au construit doar 577,025 km, dintr-o lungime totala a retelelor de canalizare de 18653,762 km liniari.