ANAR a accesat peste 40 de milioane de euro pentru elaborarea hartilor de hazard la inundatii  

Administratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR) a accesat peste 40 milioane de euro, suma reprezentand valoarea celor 10 contracte de finantare semnate in cadrul proiectelor intitulate ”Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor”, pe care le deruleaza la nivelul bazinelor hidrografice Crisuri, Banat, Siret, Mures, Somes-Tisa, Buzau, Arges-Vedea, Dobrogea-Litoral, Olt si Jiu. Hartile de hazard la inundatii de la nivelul bazinelor hidrografice vor fi finalizate pana la mijlocul anului 2012.

Proiectele presupun realizarea hartilor de hazard la inundatii pe tronsoane ale cursurilor de apa principale si ale afluentilor sai de gradul I si II, pe o lungime de aproximativ 20.000 km de cursuri de apa.

In cadrul acestor proiecte, se foloseste metoda de scanare LIDAR (Light Intensity Detection and Ranging) care consta in efectuarea de zboruri aerospatiale, in urma carora se va obtine modelul digital al cursului de apa si al zonei adiacente. Pe langa zborurile aerospatiale, se vor efectua si lucrari de teren, respectiv ridicari topografice conventionale, care constau In realizarea bazei de date topografice si care au ca rezultat editarea de harti In format GIS, precum si efectuarea de studii hidraulice, hidrologice si de management al bazinului hidrografic.

”Spre deosebire de planurile de aparare pe care le avem in prezent, hartile de hazard la inundatii vor arata cu precizie ridicata extinderea zonei inundate si, in anumite situatii, vor putea sa ofere informatii referitoare la viteza apei, adancimea apei la viituri, corespunzatoatoare unor debite cu diferite probabilitati de depasire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adica date referitoare la inundatii care se petrec odata la 1000 de ani, odata la 100 de ani, odata la 20 ani. respectiv odata la 10 ani”, ing. David Csaba, director general al A.N. Apele Romane.

Dupa elaborarea hartilor de hazard, ele vor fi puse la dispozitia consiliilor judetene pentru a elabora hartile de risc (harti care vor indica nivelul pagubelor care se vor produce si zonele de evacuare a populatiei, In baza datelor obtinute din hartile de hazard), conform prevederilor legislatiei incidente. Odata finalizate, hartile vor fi puse ulterior la dispozitia autoritatilor locale, dar si a publicului larg..

”Pentru Domeniul I de interventie, mai intentionam sa depunem spre finantare In jur de 20 de lucrari intitulate No Regret Measures (cate 1-3 din fiecare bazin hidrografic), precum si prima parte din proiectul Watman. Intrucat proiectele noastre au deja o valoare estimata la 483 mil euro (finantare UE si buget), iar fondurile alocate sunt doar de 329 mil euro, putem afirma ca, din acest punct de vedere, suntem o axa deficitara, In sensul ca mai avem nevoie de suplimentarea finantarii acestor proiecte, in prima faza cu 160 mil euro”, a precizat ing. David Csaba, director general al A.N. Apele Romane.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri