Pana si campionul scepticilor climatici, scriitorul danez Bjorn Lomborg, mi-a spus in urma cu doi ani ca suntem ”prima generatie care isi arde propria hrana”. Declaratia a fost facuta in contextul crizei alimentare din 2008, an in care o treime din populatia lumii a fost lovita de foamete. Un aspect notabil este ca, intre timp, criza financiara s-a dezlantuit in SUA.
Text de Raul Cazan
Chiar daca scepticul danez nu a fost preocupat in aceasta perioada de problema emisiilor, zeci de studii aduc argumente solide in favoarea faptului ca biocombustibilii exercita presiune asupra ecosistemelor. Schimbarea indirecta a utilizarii terenurilor este e una dintre cele mai dificile probleme pe care ONU trebe sa le rezolve.
La Cancun nu s-a progresat prea mult la capitolul schimbarii destinatiei terenurilor si al exploatarii padurilor. Statale dezvoltate si cele in curs de dezvoltare au ramas impartite in doua tabere in privinta asa numitului ”logging loophole”, care a blocat negocierile si care ar permite statelor in curs de dezvoltare sa aleaga ce activitati vor lua sau nu in considerare pentru contorizarea emisiilor.
Din perspectiva ultimelor propuneri, tarile dezvoltate ar avea posibilitatea sa ascunda pana la 5% din cantitatea de emisii inregistrata la nivelul anului 1990, o cantitate aproape egala cu tinta de reducere colectiva impusa de Protocolul de la Kyoto, a anuntat Climate Action Network. Din cauza unor tari cu greutate in industria forestiara, Uniunea Europeana este, la randul ei, divizata intern. In plus, exista ingrijorarea ca, pentru a finaliza negocierile in directia celor de la Kyoto, statele in curs de dezvoltare le vor permite celor bogate sa triseze la reglementarea contabilizarii cantitatilor reale de emisii.
Wikileaks
Kenneth Richter a postat rezumatul unor documente secrete pe blogul ”Friends of the Earth”. ”Wikileaks” dezvaluie dovezi si mai clare despre SUA care incearca sa impinga plantele modificate genetic spre Africa. Documentele contin, de asemenea, note de la o reuniune internationala initiata de Gordon Brown, pe tema biocombustibililor si a crizei alimentare, in anul 2008.
Joachim von Braun, director general al ”Inter Food Policy Institute Research” (IFPRI), a sugerat un moratoriu pentru porumbul destinat productiei de biocombustibili. Modelul propus ar fi condus la o reducere imediata a pretului porumbului cu 20%, si cu 10% pentru grau, cu posibilitatea unor reduceri suplimentare, deoarece ar fi fost descurajate speculatiile.
Ideea a fost insa respinsa de catre ceilalti participanti. Ruth Rawling de la compania Cargill a prezis ca pretul graului va scadea destul de repede si fara moratoriu. ”Overseas Development Institute” a estimat ca preturile vor scadea de la nivelul de varf al anului 2008 pana la nivelul celor de la inceputul anilor 1990.
Pretul graului a crescut in prezent cu aproape doua treimi in ultimele sase luni. Pier Luigi Sigismondi, seful lantului de aprovizionare de la Unilever, recunoaste: ”Lumea pierde teren arabil cu o rata de aproximativ 64.000 de kilometri patrati pe an. Acesta este terenul utilizat pentru productia de biocarburanti, in timp ce schimbarile climatice erodeaza solul fertil”.
Food and Agriculture Organization (FAO) prezice acum o alta criza majora alimentara globala pentru anul 2011. Este revoltator faptul ca principalele efecte a ceea ce a fost considerat un panaceu al emisiilor si al consumului de energie, biocarburantii, sunt in prezent cauza cresterii nivelului de emisii, a distrugerii ecosistemelor ai a foametei.
Vezi si versiunea in limba engleza pe 2Celsius Network