Amplasamentul celei de-a doua centrale nucleare din Romania va fi cunoscut la mijlocul anului viitor, iar fondurile alocate de actualul Guvern pentru aceste studii se ridica la 250.000 de lei, a declarat, vineri, presedintele Agentiei Nucleare, Valica Gorea, in cadrul unei conferinte de presa.
„Agentia Nucleara si Nuclearelectrica au fost desemnate de Ministerul Economiei si Finantelor sa selecteze un amplasament optim pentru noua centrala, care va fi cunoscut la mijlocul anului viitor. Pentru aceste studii, MEF a alocat o suma destul de mare”, a precizat Gorea.
Potrivit oficialului, studiile nu sunt reluate de la zero, existand deja informatii din anii 1980 privind un numar de 13 – 14 amplasamente potrivite pentru aceasta investitie.
"In total, studiile privind amplasamentul costa circa 12 miliarde de lei vechi (1,2 milioane RON), din care fondurile alocate de acest Guvern pentru finalizarea studiilor se ridica la 2,5 miliarde lei vechi (250.000 RON)", a mai spus presedintele Agentiei Nucleare.
Acesta a precizat ca cele mai importante studii, dupa alegerea amplasamentului, vor fi cele privind impactul asupra mediului, care vor implica discutii ample pe plan local si international. „De regula, de la decizia politica pana la demararea constructiei propriu-zise pentru o centrala nucleara dureaza cam sapte ani. In acest caz, va dura mai putin”, considera Gorea.
Potrivit acestuia, constructia propriu-zisa a unei centrale nucleare dureaza aproximativ patru-cinci ani. „In ceea ce priveste tehnologia care va fi folosita in cadrul noii capacitati de producere a energiei, numarul reactoarelor si puterea acestora, decizia este foarte dificila, intrucat trebuie sa se tina cont, pe langa existenta unei cereri echilibrate pentru consumul de energie, si de reteaua de transport al electricitatii, care deja va fi dezechilibrata odata cu racordarea unitatilor 3 si 4”, a subliniat oficialul Agentiei Nucleare.
In toamna anului trecut, cu ocazia inaugurarii reactorului 2 de la Cernavoda, premierul Calin Popescu – Tariceanu anunta ca a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa localizeze un amplasament optim pentru o noua centrala nucleara in Romania, a carei constructie ar urma sa inceapa dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, adica dupa 2015.
Vechile analize din anii 1980 privind posibilitatile amplasarii de capacitati nucleare in Romania aratau drept fezabil, pe langa zona Cernavoda, bazinul raului Siret, care are cel mai mare debit din tara, dar si zona Fagarasului, pe Olt.
La inceputul lunii mari, compania franceza Areva, cel mai mare constructor de centrale nucleare din lume, anunta deja in presa internationala ca va participa la construirea noii centrale nucleare din Romania.
Contactat de Rompres, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat ca aceste informatii ar putea fi incluse in parteneriatul strategic semnat de Romania si Franta, ale carui detalii economice nu le cunoaste, dar a admis ca Areva are o pozitie foarte buna in procesul de selectie a celor care vor realiza noua centrala, fiind singura companie din Europa care construieste in prezent reactoare nucleare.
De asemenea, recent, directorul de dezvoltare pentru Europa de Sud-Est a gigantului francez de utilitati Electricite de France, Serge Bouvier, anunta ca societatea pe care o reprezinta este interesata sa se implice in realizarea noii centrale nucleare din Romania, in functie de tehnologia pe care autoritatile romane o vor alege.