Doua proiecte de cercetare apartinand Universitatii Purdue din Indiana, Statele Unite (SUA), pot fi solutia pentru racirea semnificativa a noii generatii de cipuri, laptopuri si computere personale de inalta performanta, informeaza Greener Computing.
Intr-unul dintre aceste proiecte care sunt finantate de catre Biroul de Cercetari Navale SUA, un profesor universitar de la Purdue si doi studenti la doctorat au gasit o cale de racire a cipurilor care genereaza peste 1.000 watti de caldura pe centimetru patrat. Solutia consta intr-o serie de microjeturi care elimina de cinci ori mai multa caldura dacat alte metode prin distribuirea lichidului de racire in canale minuscule ale cipului. Aceasta tehnologie ar putea fi folosita si pentru lasere, radare si sisteme de propulsie, potrivit celor de la Purdue.
Profesorul Issam Mudawar, care conduce aceasta cercetare, a spus ca progresul in industria IT este definit in prezent de cat de bine reusesc companiile sa raceasca cipurile. De vreme ce racirea a ajuns la performanta de circa 200 de watti pe centimetru patrat, tehnologia deschide orizonturi pentru noi castiguri semnificative performanta de racire.
Intr-un alt proiect de dezvoltare, cercetatorii universitari exclud racirea conventionala a copmputerelor in favoarea unei metode care se aseamana cu un mic sistem de congelare. Echipa exploreaza metode de proiectare a unor compresori in miniatura asemenatori celor folositi la sistemele conventionale de congelare pentru ca acestia sa fie utilizati in laptopuri si computere personale.