America Centrala a gasit o metoda de a profita de vulcanii sai activi pentru a produce energie verde si, implicit, pentru a-si reduce dependenta de importurile de petrol, relateaza Reuters.
Regiunea beneficiaza de un urias potential de energie geotermala generata de caldura stocata in adancul pamantului.
Desi scump de construit, centralele geotermale pot fi o sursa sigura de electricitate si sunt considerate mai prietenoase cu mediul decat hidrocentralele.
Guatemala, cea mai mare tara din America Centrala, intentioneaza sa produca 60% din electricitatea de care are nevoie din energie geotermala si hidro, pana in 2022.
Guvernul tarii ofera scutiri de taxe la achizitionarea de echipamente necesare construirii unei centrale geotermale si le cere distribuitorilor de energie electrica sa cumpere mai multa energie curata.
In prezent, in Guatemala functioneaza deja doua centrale geotermale alimentate de aburul si apa la 175 de grade Celsius ale vulcanului activ Pacaya.
Potrivit companiei energetice israeliene Ormat Technologies, care detine cele doua centrale, tara are potentialul de a produce pana la 1.000 megawati de electricitate, numai din energie geotermala.
Si alte tari din America Centrala au inceput sa utilizeze energia geotermala. De exemplu, peste o cincime din necesarul energetic din El Salvador provine de la doua centrale geotermale cu o capacitate instalata de 160 megawati, o a treia urmand sa fie construita in curand.
De asemenea, Costa Rica beneficiaza de o capacitate de 152 megawati de energie provenita din patru centrale geotermale la care se va adauga o a cincea in ianuarie 2011 si alte doua mai tarziu.
Si Nicaragua genereaza 66 megawati de electricitate din energie geotermala, planuind ca in urmatorii cinci ani sa urce capacitatea instalata la 166 megawati.