Amendă de 1,6 miliarde de euro companiei din spatele deversării de petrol din Siberia din 2020

Un tribunal din Rusia a decis că Nornickel, compania energetică responsabilă pentru deversarea de petrol de anul trecut din Siberia, ar trebui să plătească 146 miliarde de ruble (1,6 miliarde de euro) pentru daune aduse Arcticii.

Deversarea din mai anul trecut a lansat 21.000 de tone de motorină în râurile din apropiere de Norilsk, unul dintre cele mai nordice orașe ale ţării într-un dezastru ecologic imens. Un rezervor îmbătrânit la una dintre facilitățile companiei s-a prăbușit și scurgerea rezultată a afectat 12 km de apă. Centrala este deţinută de o subsidiară a Norilsk Nickel, principalul producător mondial de nichel şi paladiu.

Petrolul s-a scurs pe o porțiune de 12 kilometri, colorând în roşu râul Ambarnaya, iar impactul a fost vizibil inclusiv din spaţiu.

Compania Nornickel a contestat amenda primită, si spune că daunele cauzate au fost calculate la 21 miliarde de ruble (234 milioane de euro).

Un raport comandat de companie de către Environmental Resources Management (ERM) a concluzionat că dezastrul a fost „inevitabil” din cauza defectelor din tancurile lor.

Proprietarul companiei și cel mai bogat om din Rusia au evaluat că curățenia ar costa aproximativ 10 miliarde de ruble (111 milioane de euro) și a promis că va cheltui „oricât ce este necesar” la acea vreme.

Promisiunea s-a dovedit însă a fi pe termen scurt, deoarece Nornickel a depus o cerere pentru o reducere de 85% a compensației necesare, pe care Curtea de Arbitraj Krasnoyarsk a respins-o acum.

Amenda se va ridica la 98,5% din profiturile totale ale companiei anul trecut.

Comitetul de anchetă rus (SK) a inițiat proceduri penale cu privire la poluare, invocând neglijența, deoarece a existat o presupusă întârziere de două zile în comunicarea către autorităţile guvernamentale legată de deversare.

Ministrul rus pentru situații de urgență, Yevgeny Zinichev, i-a spus lui Vladimir Putin că gigantul minier a întârziat notificarea în încercarea de a „reține” deversarea.

Presedintele Putin ar fi fost furios la acea vreme şi a declarat imediat starea de urgenţă. Acum, a reiterat mesajul său şi a spus că Nornickel „trebuie să răspundă pentru ceea ce a fost făcut”.

Nu este prima dată când Norilsk Nickel a fost implicată în deversări de petrol. În 2016, compania a recunoscut că un accident similar la una dintre uzinele sale a înroși apele unui alt râu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri