Ambasadorul Suediei: “Bucurestiul este un loc ideal pentru mersul pe bicicleta”

Anders Bengtcén, ambasadorul Regatului Suediei in Romania (stanga)

Asociatia Green Revolution si Ambasada Suedie au lansat miercuri  ,,Biciclete cu cravata”. Ambasada Suediei este prima ambasada din lista institutiilor din corpul diplomatic, care ofera angajatilor, gratuit, biciclete pentru transportul zilnic  sau pentru recreere.

Motivul pentru care am aderat la programul “Biciclete cu cravata” este acela ca, in afara de faptul ca bicicleta este un mijloc de transport fantastic, pedalatul  face bine atat oamenilor, cat si planetei.  De asemenea, am descoperit ca Bucurestiul este un loc ideal pentru ciclism”, a declarat Anders Bengtcén, ambasadorul Regatului Suediei in Romania.

Acesta a adaugat ca in Romania potentialul de crestere pentru folosirea bicicletei este urias, in special conditiilor meteo favorabile, comparativ cu cele din Suedia.

Am obsevat entuziasmul bucurestenilor pentru biciclete. In perioadele cand Bulevardul Kiseleff a fost inchis pentru activitati sportive o multime de biciclisti au trecut prin fata ambasadei si a fost minunat sa-i vedem”, a adaugat Anders Bengtcén.

Acesta a mai declarat ca de multe ori, atunci cand se duce cu bicicleta la Ministerul Afacerilor Externe, distanta este parcursa intr-un timp mult mai scurt decat daca ar folosi masina.

1 din 5 suedezi  folosesc bicicleta zilnic

Potrivit declaratiilor ambasadorului Anders Bengtcén, in Suedia bicicletea este un important mijloc de transport. Conform statisticilor  1 din 5 suedezi, sau 20%, folosesc zilnic bicicleta. De asemenea, 28%  folosesc bicicleta odata pe saptamana pentru a se duce la munca, la scoala sau la universitate, iar aproape 45% dintre suedezi folosesc bicicleta odata pe saptamana pentru a petrece timpul liber.

Guvenul promoveaza mersul pe bicicleta atat prin dezvoltarea infrastructurii de piste, cat si prin legaturile create in mod special cu mijlocele de transport in comun”, a explicat ambasadorul Bengtcén.

Autoritatile suedeze se pregatesc sa demareze lucrarile pentru mai multe autostrazi dedicate biciclistilor care vor lega cateva dintre cele mai importante orase. De exemplu, pista de biciclete care asigura legatura dintre orasul Malmo, al treilea ca marime din Suedia, si Lund, situat la 18 km, va fi extinsa si va fi prevazuta cu paravane pentru vant.

Investitiile Suediei in infrastructura pentru biciclete au inceput prin 1960 – 1970, odata cu dezvoltarea suburbiilor, iar initiativa a apartinut autoritatilor locale”, a declarat, pentru Green Report, Anders Bengtcén.

Lipsa infrastructurii si a sigurantei in trafic, piedica pentru  biciclistii romani

Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution si Anders Bengtcén, ambasadorul Regatului Suediei in Romania

De asemenea, Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Report, a subliniat faptul ca Romania are lacune importante in privinta statisticilor privind numarul biciclistilor, dar si in privinta infrastructurii  si a sigurantei in trafic.

Din pacate, in Romania, nu exista date clare cu privire la numarul biciclistilor. Se avanseaza diverse cifre. Unii spus ca suntem undeva la 9%, insa suntem departe de aceasta estimare, poate undeva la 3%. Pentru a fi din ce in ce mai multi, si a avea o cat mai buna protectie in trafic, trebuie sa lucram cu autoritatile si sa continuam dialogul pe care noi, ca asociatie, l-am deschis pentru Legea Biciclistului, care are ca scop standardizara pistelor si de a stabili atat obilgatiile, cat si drepturile biciclistilor”, a declarat Raluca Fiser.

„Biciclete cu cravata”, primul program de bike-sharing gratuit din Romania, destinat centrelor de business si institutiilor publice,  a fost initiat de Asociatia Green Revolution in mai 2010.

Asociatia Green Revolution pune peste 300 de biciclete la dispozitia angajatiilor Raiffeisen Bank, Orange Romania, Coca-Cola Hellenic Romania, Linde Gaz Romania, ING Asigurari de Viata, Banca Nationala a Romaniei, ING Bank, Daedalus, Ministerul Mediului, Agentia Pentru Protectia Mediului (ANPM) si bpv GRIGORESCU STEFANICA.

Proiectul „Biciclete cu cravata” se desfasoara in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov. In acest an, proiectul s-a extins si in Serbia.

Citeste si

“Biciclete cu cravata” pentru angajatii Ambasadei Suediei

spot_img

Ultimele știri