Ambalaje alimentare care conțin substanțe chimice periculoase

Multe dintre ambalajele de alimente de pe piață conțin substanțe chimice toxice care pot avea un impact negativ asupra sănătății. Iată câteva dintre tipurile de ambalaje pe care este bine să le eviți.

Cercetătorii abia încep să înțeleagă unele dintre riscurile pe termen scurt și lung asociate cu chimicalele din ambalaje, cum ar fi obezitate, cancer și boli cardiovasculare. Unele dintre cele mai periculoase tipuri de ambalaje sunt:

  • Recipientele pentru mâncare din unică folosință

Consumatorii aleg tot mai des să comande mâncare acasă sau la muncă. Însă atunci când produsele fierbinți sunt puse în recipiente, chimicalele din cutii pot ajunge în mâncare, apoi în corp.

Unul dintre cele mai des folosite materiale este spuma poliuretanică, care este cancerigenă și ajunge să contamineze mediul înconjurător. Tot mai multe țări și orașe au început să interzică recipientele și paharele din spumă poliuretanică. Uniunea Europeană le-a inclus pe lista sa de obiecte de unică folosință care vor fi interzise începând cu 2021.

Însă nu toate alternativele sunt sigure. Un studiu realizat anul trecut în SUA arăta că două treimi din recipientele pentru hrană din hârtie din cele mai mari supermarketuri ale țării conțineau niveluri ridicate de fluor, indicând că au fost probabil tratate cu PFA, un grup de chimicale industriale asociate cu probleme ale sistemului reproducător, ficatului și rinichilor și probleme cu sistemul imunitar, în studii realizate pe animale.

Alege în schimb recipientele albe sau maro realizate din carton 100% reciclat, compostabile.

  • Recipientele din aluminiu

Dozele de bere și suc, conservele și alte recipiente de aluminiu conțin deseori bisfenol A (BPA), un aditiv de plastic care este perturbator endocrin. Companiile nu mai folosesc BPA în ambalaje pentru produse destinate bebelușilor, însă substanța persistă în alte ambalaje pentru mâncare și lichide. Perturbatorii endocrini sunt asociați cu cancer la sân și prostată, infertilitate, boli metabolice și alte probleme de sănătate. Chiar și doze mici de BPA pot avea un impact la fel de mare ca doze mai mari.

Experții recomandă evitarea recipientelor de aluminiu atunci când este posibil.

  • Ambalajele din plastic inscripționate cu 3, 6 și 7

Cele mai periculoase tipuri de plastice sunt cele ștanțate cu 3, 6 și 7. Numărul 3, policlorură de vinil sau PVC, poate fi periculos pentru bebeluşi. Este deseori găsit în caserole și dopuri de sticlă. Acest tip de plastic ar putea elibera ftalați, o categorie de chimicale care funcționează ca perturbatori endocrini.

Numărul 6, polistiren, poate elibera stiren atunci când este încălzit, substanță asociată cu depresie, oboseală, și în doze mari, cu boli de rinichi.

Numărul 7, găsit deseori în PET-uri mari, poate conține perturbatorul endocrin BPA.

Evită aceste tipuri de plastic. Bioplasticele sunt o variantă mai bună, însă și ele au un impact negativ asupra mediului. Unele tipuri de bioplastice vor elibera gaze cu efect de seră atunci când ajung la groapa de gunoi și multe dintre ele nu pot fi reciclate.

  • Alimente proaspete în folie de plastic

Fructele și legumele ambalate în plastic pot ajunge să fie contaminate de substanțe chimice conținute de ambalaj. Există riscul ca foliile de plastic să conțină ftalați, perturbatori endocrini extrem de periculoși pentru sănătatea umană.

  • Cești de cafea de unică folosință

Majoritatea ceștilor de cafea din carton sunt învelite în plastic. Plasticul are mai mari șanse să ajungă în băutură atunci când intră în contact cu lichid fierbinte.

Cea mai bună alegere, pentru protejarea propriei sănătăți și a mediului înconjurător, este să îți aduci propriul recipient la cafenea.

  • Recipiente din plastic pentru microunde

Unele recipiente din plastic sunt promovate ca fiind sigure pentru utilizarea în cuptorul cu microunde. Însă oamenii de știință spun că orice tip de plastic poate elibera chimicale atunci când este încălzit, contaminând astfel mâncarea. Ei recomandă evitarea folosirii oricărui tip de recipient din plastic pentru încălzirea hranei la cuptorul cu microunde.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri