Alro: “Schema de certificate verzi a distrus toata industria”

Producatorul de aluminiu, Alro Slatina, cere eliminarea totala a subventiilor pentru energia verde, deoarece “schema de certificate verzi a distrus toata industria si are efecte asupra tuturor consumatorilor “, a spus Gheorghe Dobra, directorul general al Alro, citat de energyonline.ro.

Schema de certificate verzi a distrus toata industria si are efecte asupra tuturor consumatorilor, avand efecte inflationiste“, a declarat Gheorghe Dobra.

“Producatorii de energie verde sa activeze pe piata libera”

La randul sau, Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, a aratat ca, anul trecut, Alro a avut costuri cu certificatele verzi si cu taxa de cogenerare de inalta eficienta de 40 de milioane de dolari, costuri care, anul acesta, vor creste la 66 de milioane de dolari.

Acum asteptam sa vedem un document pe care il pregatesc autoritatile si care va intra in dezbatere publica. Noi vrem sa dispara de tot subventiile, iar producatorii de energie verde sa activeze pe piata libera, sa vedem daca rezista“, a adaugat Marian Nastase, citat de energyonline.ro.

Alro a avut anul trecut o cota de certificate verzi de 0,21 de certificate pe MWh, iar anul acesta se preconizeaza dublarea capacitatilor de producere a energiei din surse regenerabile.

In 2012, costuri mai mari cu energia decat in 2011

Alro, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a inregistrat, in 2012, o pierdere neta preliminarade 170 de milioane de lei, in comparatie cu un profit de 218 milioane de lei, in 2011, potrivit unui comunicat al companiei.

In 2012, costurile totale cu energia electrica au crescut cu 172 de milioane de lei, in comparatie cu anul anterior, de la 659 de milioane de lei, la 831 de milioane de lei.

Rezultatele operationale ale Companiei au fost afectate negativ de factori externi, precum nivelul scazut al cotatiilor aluminiului si costurile mari cu energia electrica. Seceta severa care a afectat Romania in prima jumatate a anului 2012 a fortat Compania sa cumpere o cantitate semnificativa de energie de pe PZU si de pe Piata de Echilibrare, la preturi mai mari. In plus, Alro a fost direct afectata de insolventa declarata de catre principalul sau furnizor de energie, Hidroelectrica. In acest context, cele doua parti au negociat clauzele contractuale si au ajuns la un acord pentru furnizarea de 3 TWh/an de energie pana in 2018″, se arata in acelasi comunicat.

Un alt element semnificativ a intervenit, ca urmare a schemelor de sprijin a energiilor verzi, precum si a altor taxe pe electricitate, care au crescut costurile totale ale utilitatilor, mai spun oficialii Alro.

Investitii in reducerea consumului de energie

Pe langa imbunatatirea portofoliului si cresterea volumului pentru produsele cu valoare adaugata mare, Alro a investit in reducerea consumului de energie. Anul trecut, investitiile Companiei au ajuns la 70 de milioane de lei, in comparatie cu 85 de milioane de lei in 2011. Eforturile de crestere a eficientei vor continua, incluzand planuri pentru optimizarea productiei si a performantelor operatiunilor Companiei.

Am investit masiv in cresterea eficientei energetice a Companiei, pentru a atinge un consum scazut de electricitate si de gaz. In sapte ani, am reusit sa intram in topul celor mai eficiente unitati, in ceea ce priveste consumul de utilitati. Cu toate acestea, investitiile realizate sunt pe cale sa fie anulate de costurile si de taxele aditionale impuse pentru MWh. Din punctul nostru de vedere, consumatorii de energie au nevoie de o masura urgenta de restructurare a acestor taxe, pentru a ramane competitivi”, a precizat Marian Nastase.

spot_img

Ultimele știri