Alis Grasu, SABI: Schimbările climatice ne afectează sănătatea

Valurile de căldură, instabilitatea atmosferică, umiditatea crescută ne afectează considerabil starea de sănătate, a declarat, pentru Green Report, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABI), Alis Grasu.

În ultimii ani, starea de sănătatea a oamenilor este din ce în ce mai afectată de schimbările climatice, iar acest lucru se observă inclusiv la serviciile de urgență, unde, mai ales în timpul zilelor toride, numărul persoanelor care solicită ajutor este în creștere. (…) În timpul verii, temperatura din cameră, cât și alimentația trebuie reglate în funcție de condițiile meteo, iar persoanele cu suferințe cronice, cardiace, renale ori neurologice trebuie să respecte indicațiile medicilor ”, a spus Alis Grasu.

Managerul SABI, care  a participat astăzi la lansarea aplicației mobile ”Există un erou în fiecare dintre voi”, a subliniat însă că a observat că, spre deosebire de anii precedenți, oamenii iau mult mai în serios sfaturile specialiștilor, evită soarele și se hidratează corespunzător.

OMS: Canicula ucide

Potrivit Organizației Mondiale  a Sănătății, temperaturile caniculare contribuie direct la creșterea ratei mortalității în lume, cele mai afectate fiind persoanele vârstnice, cele care au boli cronice cardiovasculare sau respiratorii, cât și copiii.

În timpul caniculei din 2003, care a afectat semnificativ Europa, s-au înregistrat 70.000 de decese suplimentare față de cele prevăzute statistic, în condiții aproximativ normale de climă”, potrivit experților OMS.

De asemenea, în perioada temperaturilor caniculare, se înregistrează și creșterea concentrațiilor de polen sau a altor alergeni, factor care agravează starea de sănătate a persoanelor cu astm.

Bolile contagioase,
răspândite de încălzirea globală

Pe fondul încălzirii globale, unele boli contagioase grave sunt răspândite de insecte, cum ar fi malaria, care se extind dinspre zonele tropicale spre cele temperate. Ţânțarii anofeli, ce împrăștie această maladie, se deplasează și se înmulțesc oriunde în lume, cu condiția să fie cald.

În România, malaria a fost eradicată la începutul anilor 50, dar cu cât sunt mai calde și mai scurte iernile, pericolul acestei boli poate reapărea”, explică profesor doctor Emanoil Ceaușu, manager la Spitalul de boli infecțioase și tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală.

Malaria sau paludismul este o boală parazitară ce are ca transmițători peste 80 de specii de țânțari, iar, în trecut, a afectat două treimi din populația globului.

 

spot_img

Ultimele știri