In cadrul Targului Taranului Roman, cate 20 de producatori si 10 mestesugari din Maramures, Bucovina, Transilvania si Tinutul Buzaului vor prezenta, in fiecare weekend din decembrie, produse organice, curate si traditionale. Targul Taranului Roman se desfasoara in piata Amzei din Bucuresti pe tot parcursul urmatoarelor trei weekend-uri din luna decembrie.
Aceasta actiune face parte din primul proiect din cadrul unui amplu program de valorificare a produselor traditionale romanesti si de revitalizare a potentialelor branduri din domeniul alimentar si mestesugaresc.
Programul este lansat de grupul de initiativa Radu Anton Roman si se va derula pe tot parcursul anului 2008. Obiectivul programului vizeaza sprijinirea si dezvoltarea unei piete moderne de produse traditionale prin accesul producatorilor la informatii legislative si tehnice.
"Romania are marele avantaj ca are inca suprafete intinse de teren care sunt lucrate dupa metode traditionale, peisaje aproape imaculate si o mostenire culturala, rurala, foarte vie. Ar fi o tragedie sa se piarda o astfel de bogatie. Exista mecanisme de recuperare si valorificare a produselor autentice, iar pastrarea diversitatii romanesti va fi benefica pentru noi toti", a declarat Nat Page, coordonatorul echipei de experti care va derula programul.
Initiativa beneficiaza de expertiza si sprijinul fundatiei ADEPT, a Autoritatii National Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), asociatiei Prietenii Muzeului Taranului Roman, reprezentantilor Comisiei Europene in Romania, Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara, Asociatiei Culturala Macondo si Programului Transilvania Autentica.
In cadrul conferintei de astazi de la Muzeul Taranului Roman s-a anuntat si lansarea unui ghid de bune parctici, la sfarsitul lunii ianuarie, pentru micii producatori din Romania. Acest ghid a fost realizat cu sprijinul ANSVSA si se va distribui in toate zonele rurale din Romania prin intermediul consiliilor locale si primariilor, iar pentru inceput vor fi tiparite 70.000 de exemplare.
"Acest ghid este foarte important pentru micii producatori oentru ca am reusit sa cream un ghid complet care sa-i ajute pe oameni sa inteleaga mai bine regulile care trebuie respectate si va creste nivelul de informare privind directivele europene", a adaugat Nat Page.
Foto: maiarizescu.blogspot.com