Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească la ritmul din prezent, o treime din producția globală de alimente va fi în pericol până la sfârșitul secolului, arată o nouă analiză pe 27 dintre cele mai importante culturi.
Deocamdată, potrivit calculelor cercetătorilor de la Universitatea Aalto din Finlanda, 95% din producția actuală de culturi are loc în zone sigure din punct de vedere climatic – suprafețe unde temperaturile, precipitațiile și ariditatea se încadrează în anumite limite.
Însă, dacă emisiile rămân la fel de crescute ca în prezent, temperaturile vor crește cu 3,7 grade Celsius până la sfârșitul secolului, iar în mare parte din cele mai importante zone agricole vor crește temperaturile și vor scădea precipitațiile. Astfel, acele zone sigure s-ar restrânge drastic, iar cele mai afectate suprafețe vor fi sudul și sud-estul Asiei și Sudano – Sahelian, din Africa.
Totuși, dacă emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse și sunt atinse obiectivele Acordului de la Paris, care prevede limitarea creșterii temperaturilor la 1,5 – 2 grade Celsius față de nivelurile din perioada pre-industrială, atunci numai 5 – 8% din producția globală de alimente ar fi în pericol.
„O treime din producția globală de alimente ar fi în pericol. Ar trebui să fim îngrijorați, din moment ce zonele sigure din punct de vedere climatic sunt destul de înguste. Dar există măsuri pe care le putem lua pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Și ar trebui să ajutăm oamenii din zonele periculoase, să reducem impactul și să le creștem reziliența și capacitatea de a se adapta”, a transmis autorul lucrării, Matti Kummu, potrivit The Guardian.
Creșterea animalelor va fi afectată, vor crește riscurile pentru producția de culturi, iar multe zone ar putea suferi din cauza secetei, a spus el.
Cercetătorii au examinat impactul schimbărilor climatice asupra a 27 dintre cele mai importante culturi alimentare și a șapte tipuri de animale.