O nouă alianță ONU dedicată modei sustenabile abordează pericolele fast-fashion

Alianța ONU pentru Modă Sustenabilă, lansată în cadrul celei de-a patra Adunări Generale ONU pentru Mediu, are ca obiectiv încetarea practicilor industriei care sunt dăunătoare mediului și societății.

Industria este al doilea cel mai mare consumator de apă, generând în jur de 20% din apele uzate ale lumii și poluând oceanele cu jumătate de milion de tone de microfibre sintetice pe an. Consumatorii cumpără în medie cu 60% mai multe articole de îmbrăcăminte decât acum 15 ani, însă acestea sunt păstrate pentru jumătate din timp.

Alianța va îmbunătăți colaborarea dintre agențiile ONU prin analizarea eforturilor de tranziție către modă sustenabilă, identificarea soluțiilor și a lacunelor din măsurile luate și prezentarea acestor constatări către guverne pentru a determina adoptarea politicilor.

În cadrul evenimentului, au fost publicate pe Instagram o serie de „stories” de la zeci de actori-cheie din domeniul sustenabilității, în care explicau viziunea lor pentru viitorul modei prietenoase cu mediul. În cadrul întâlnirii au fost organizate și prezentări interactive de către experți în modă care purtau cele mai bune design-uri și materiale sustenabile.

Alianța ONU pentru Modă Sustenabilă creează o platformă comună pentru o serie de agenții ONU, cum ar fi Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care promovează Blue Fashion, o inițiativă care utilizează materiale marine sustenabile și protejează terenurile arabile. Centrul Internațional de Comerț (ITC) a înființat Inițiativa Modă Etică pentru a promova artizanii din țările în curs de dezvoltare, iar Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pune presiune pe guverne să promoveze practici de fabricație sustenabile.

„În fața amenințărilor tot mai mari asupra mediului, există o nevoie urgentă de a schimba radical sistemele noastre de consum și producție. În această privință, o industrie a modei mai sustenabilă are un rol vital.”, a declarat Naoko Ishii, CEO la Global Environmental Facility.

Industria modei, în valoare de aproximativ 2.4 trilioane de dolari, angajează peste 75 de milioane de oameni în întreaga lume, dintre care 500 de miliarde de dolari sunt pierdute în fiecare an din cauza faptului că hainele nu se reciclează și multe dintre ele ajung la groapa de gunoi înainte să fie vândute.

UNECE: practicile industriei de fashion cauzează o urgență ecologică și socială

Industria contribuie cu 8-10% la emisiile globale de CO2, mai mult decât zborurile internaționale și transportul maritim combinate. O parte din aceste emisii vin de la sistemele de irigații pentru culturi cum ar fi bumbacul, pesticide pe bază de petrol, utilaje pentru recoltat și emisii de la transport.

Industria este responsabilă cu utilizarea a 24% din insecticide și 11% din pesticidele folosite la nivel global.

„Prin utilizarea modei ca o formă de activism și împuternicire, Alianța ONU pentru Modă Sustenabilă nu privește sustenabilitatea ca pe o limitare a modei, ci ca un declanșator care va aduce  adevărata creativitate și pasiune în industrie.”, a declarat H.E. Siim Kiisler, președintele celei de-a patra Adunări Generale ONU pentru Mediu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri