De la inceputul sezonului estival pana pe 14 iunie, reprezentantii Directiei Apelor Doborgea-Litoral (DADL) au adunat aproape 14.000 de metri cubi de alge de pe litoralul romanesc. Aceasta in conditiile in care, in 2005, cantitatea colectata pe timpul intregului sezon a fost de 8.000 de metri cubi.
Camelia Dumitrache, reprezentant al DADL, a explicat fenomentul de inflorire algala, tipic microalgelor, prin cresterea cantitatilor de nutrienti din aportul de apa dulce provenita din Dunare.
"Se stie ca, in ultimele decenii, asupra mediului marin s-au produs modificari profunde in structura comunitatilor de organisme marine din nord-vestul Marii Negre, in general, si de la litoralul romanesc, in special. Factorii care au determinat aceste schimbari sunt multipli, dar cel antropic este unul principal", Camelia Dumitrache.
Imbunatatirea mediului marin si refacerea ecosistemelor reprezinta factori pozitivi pentru dezvoltarea mediului, insa au construit mediul propice si pentru dezvoltarea algelor. Schimbarile climatice si deversarile de ape uzate sunt alte fenomene care au favorizat inmultirea plantelor acvatice, care, ajunse la maturitate, s-au desprins de solul acvatic si sunt purtate la mal de valuri.
Pentru a contracara efectele neplacute ale fenomenului de inflorire algala, reprezentantii DADL au propus pentru finantare un proiect de monitorizare si gestionare a acestuia. Pe termen lung, autoritatile planuiesc sa elaboreze studii care sa le permita sa previna cauzele care favorizeaza o dezvoltare algala masiva.