Alertă OMM: Emisiile de CO2 au atins concentrații-record

Concentrațiile lunare de dioxid de carbon (CO2) au depășit, pentru prima oară în istorie, în luna aprilie a.c., 440 ppm (părți pe milion) în emisfera nordică, anunță Organizația Mondială de Meteorologie (OMM). La scară globală, concentrația de CO2, ca medie anuală, ar fi trebuit să atingă acest prag simbolic în 2015 și 2016, potrivit OMM.

Toate stațiile de supraveghere din emisfera nordică,  constituite în rețeaua de supraveghere globală a OMM, au semnalat valori-record de CO2 în atmosferă, la începutul primăverii boreale, înainte ca acest gaz cu efect de seră să poată fi absorbit de vegetația în creștere”, se arată în comunicatul OMM.

Pragul de 440 ppm are o încărcătură simbolică deosebit de crescută în plan științific, fapt care demonstrează încă o dată că exploatarea combustibililor fosili, cât și activitățile umane cresc vertiginos concentrațiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.

Ca și măsurătorile precedente și aceasta ne reamintește că creșterea constantă a gazelor cu efect de seră constituie un factor alarmant pentru încălzirea planetei. Dacă vrem să păstrăm planeta pentru generațiile viitoare, trebuie să acționăm de urgență pentru a reduce emisiile de CO2 care rețin căldura”, a explicat Michel Jarraud, secretarul general al OMM.

Buletinul OMM arată că emisiile de CO2 din atmosferă au atins 393,1 părți pe million, în 2012, ceea ce reprezintă o creștere cu 141% față de epoca preindustrială (278 părți pe milion).

Din 2012, toate stațiile de supraveghere ale OMM, instalate în regiunea arctică, au indicat în timpul primăverii concentrații de CO2 superioare valorii de 400 ppm, lunar. În prezent, această tendință a fost întâlnită și în Germania, Capul Verde, Spania, Irlanda sau Elveția, la altitudini mai joase.

În aprilie, concentrația de CO2 din atmosferă a depășit 401,3 ppm la Mauna Loa, Hawaii, cea mai veche stație de măsurare a dioxidului de carbon din lume. În 2013, această maximă a fost atinsă aici doar două zile.

În toată lumea, există aproximativ 130 de stații unde se măsoară emisiile de CO2. Pe harta OMM, sunt marcate cu roșu zonele din emisfera nordică în care concentrațiile de CO2 au atins, în aprilie, valori-record.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri