Alertă la Roșia Montană, după apariția unei fisuri în barajul Tăului Mare

Alertă la Roșia Montană: jumătate dintre locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de Tăul Mare au fost evacuați, după ce autoritățile au avertizat că există riscul ca barajul lacului să se rupă. Cealaltă jumătate dintre locuitori a refuzat însă să își părăsească locuințele. 

Atenţie! Locuitorilor din Roşia Montană, din proximitatea albiei pârâului Foies! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieţii d-voastră! Există pericolul ca barajul Tău Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătură cu autorităţile prezente în loc. Roşia Montană, sau identificaţi un loc înalt în care să va deplasaţi în cel mai scurt timp, când se da ordinul de evacuare!”, este cel mai recent mesaj transmis de ISU Alba localnicilor din Roşia Montană, prin sistemul Ro-Alert.

O informare a apărut sâmbătă noapte, potrivit căreia există o fisură în barajul Tăului Mare. Inițial, oamenilor și s-a cerut să se evacueze preventiv, voluntar, iar aproximativ 70 au și făcut acest lucru. Ulterior, autoritățile au trimis mai multe mesaje prin sistemul Ro-Alert, indicând agravarea situației. Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, în frunte cu Raed Arafat, au mers la Roșia Montană.

Este vorba despre apariția unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m- 2m, în coronamentul barajului. Reprezentanții primăriei Roșia Montană au observat apariția unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roșia Montană a anunțat evenimentul prin SNUAU 112.

Ajunși la fața locului, pompierii au decis să intervină cu motopompe pentru scoaterea apei din Tău, fiind stabilit ca obiectiv scăderea nivelului apei cu aproximativ 5 metri.

După aproape 24 de ore de la începerea intervenției, luni dimineață se continua refularea apei din lacul de acumulare piscicola cu 3 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă fiind pregatită să intervină in rezerva operativa, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită).

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 80 cm conform măsurătorilor efectuate in aceasta dimineață de reprezentanții SGA.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Totodată,  au fost  constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive.

Până duminică la ora 20:30 pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu cinci metri.

Și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Tăul Mare e un lac artificial, construit în perioada exploatărilor de aur. Apa din aceste lacuri era folosită pentru activarea șteampurilor de tocare a minerului și spălare a aurului.

Activiștii și locuitorii din Roșia Montană spun că autoritățile locale nu au luat măsuri pentru întreținerea în siguranță a barajului, vechi de peste 100 de ani.

Activistul Mihai Goțiu a relatat și el despre situația de alertă la Roșia Montană pe pagina sa de Facebook. 

Citește și: Frumusețile naturale, promovate pentru a convinge turiști că România este cea mai bună destinație de vacanță 

spot_img

Ultimele știri