Albinele tinere stresate, cauza declinului coloniilor

Albinele tinere stresate din cauza faptului că sunt forțate să crească prea repede pentru a procura hrană sunt o cauză importantă a declinului populațiilor de albine din lume, arată o nouă cercetare realizată de Universitatea din Londra, informează The Guardian.

15011783718_9c43f28540_z

În mod normal, albinele încep să caute hrană la vârsta de două-trei săptămâni, dar când cele mai în vârstă mor de boală, lipsa hranei le obligă pe cele mai tinere să înceapă munca.

Cercetătorii au atașat dispozitive de urmărire radio de mii de albine și au observat că albinele care încep să caute hrană devreme fac mai puține drumuri și unele mor chiar la prima ieșire după mâncare. Fenomenul ar putea fi un factor cheie în ce privește declinul coloniilor.

“Părăsirea stupului la o vârstă fragedă poate fi un comportament de adaptare la reducerea numărului albinelor care aduc mâncarea”, spune doctoral Clint Perry, șeful echipei de cercetare. Dacă rata deceselor continuă să crească și stupul nu este destul de puternic să susțină schimbarea, acest fenomen poate avea consecințe catastrofice, mai spune cercetătorul.

Oamenii de știință au folosit datele din urmărirea albinelor pentru a estima impactul asupra coloniilor. Stresul care omoară albinele mai în vârstă duce la scăderea vârstei la care începe munca pentru albine. O populație care caută hrană la o vârstă fragedă înseamnă o performanță scăzută și decese mai multe. Fenomenul este susținut de trendul observat la nivel global.

Puteți citi și:

Pentru prima dată, un studiu demonstrează că neonicotinoidele afectează creierul albinelor

Oamenii distrug plantele favorite ale albinelor sălbatice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri