Al Gore cere lumii sa produca mai putin “carbon negru”

Fostul vicepresedinte american Al Gore, a tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca funinginea provenita de la motoare, incendii de padure si combustibil ars partial se aduna in zona arctica si determina o incalzire alarmanta a Polului Nord, informeaza The Guardian.

Castigatorul premiului Nobel, Al Gore, a declarat ca lumea trebuie sa arda mai putina motorina si mai putin lemn, deoarece funinginea produsa accelereaza topirea ghetii in regiunile polare si montane. Funinginea, pe care Gore o denumeste “carbonul negru”, formeaza o perdea de poluare care absoarbe razele solare si incalzeste aerul. De asemenea, ea se depune pe suprafata zapezii, impiedicand refractia luminii inapoi in spatiu.

“Problema de principiu este incalzirea globala, insa o dimensiune a acesteia este funinginea. ‘Carbonul negru’ se depune pe muntii Himalaya. Nivelul de poluare al aerului in partea superioara a muntilor Himalaya a devenit similar cu cel din Los Angeles”, a declarat Al Gore in cadrul unei intalniri din orasul norvegian Tromso, la care au fost prezenti ministri si oameni de stiinta din intreaga lume.

Un studiu publicat luna aceasta arata ca funinginea provenita din industrie, de la masini, din agricultura sau din arderea lemnului a cauzat jumatate din cresterile de temperatura din zona Arcticii in perioada 1890 – 2007. Temperaturile din Arctica cresc de doua ori mai repede decat oriunde altundeva pe glob, transformand-o in zona cea mai afectata de schimbarile climatice.

Ministrul norvegian de Externe, Jonas Store, a declarat ca in prezent este mai important sa se actioneze impotriva „carbonului negru” decat impotriva dioxidului de carbon.

Un nou raport al Programului International de Monitorizare si Evaluare a Arcticii arata ca schimbarile climatice afecteaza fiecare aspect al vietii in zona. Oamenii de stiinta au descoperit ca in ultimii patru ani, temperaturile au crescut, gheata s-a diminuat, apa din Oceanul Arctic s-a incalzit, iar permafrostul se topeste rapid, eliberand metan.

Foto: Alexandra Kobalenko/Getty
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri