AIE: Investițiile în energie verde le depășesc semnificativ în acest an pe cele din combustibili fosili

Investițiile energie curată depășesc semnificativ cheltuielile pentru combustibili fosili, deoarece preocupările privind accesibilitatea și securitatea declanșate de criza energetică globală întăresc impulsul din spatele opțiunilor mai durabile, potrivit unui nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).  

Aproximativ 2,8 trilioane USD urmează să fie investiți la nivel global în energie în 2023, din care peste 1,7 trilioane USD se așteaptă să fie destinate tehnologiilor curate – inclusiv surse regenerabile, vehicule electrice, energie nucleară, rețele, stocare, combustibili cu emisii scăzute, îmbunătățiri ale eficienței energetice și pompe de căldură – conform celui mai recent raport al IEA privind investițiile în energie în lume. Restul, puțin mai mult de 1 trilion USD, este destinat cărbunelui, gazului și petrolului.

Investițiile anuale în energie curată sunt de așteptat să crească cu 24% între 2021 și 2023, determinate de surse regenerabile și vehicule electrice, în comparație cu o creștere de 15% a investițiilor în combustibili fosili în aceeași perioadă. Dar mai mult de 90% din această creștere provine din economiile avansate și din China, prezentând un risc serios de noi linii de demarcație în energia globală, dacă tranzițiile la energie curată nu vor relua în altă parte.

„Energia curată se mișcă rapid – mai repede decât își dau seama mulți oameni. Acest lucru este clar în tendințele investițiilor, în care tehnologiile curate se retrag de combustibilii fosili”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. „Pentru fiecare dolar investit în combustibili fosili, aproximativ 1,7 dolari sunt acum îndreptați către energie curată. Acum cinci ani, acest raport era unul la unu. Un exemplu strălucitor este investiția în energia solară, care urmează să depășească pentru prima dată volumul investițiilor destinate producției de petrol.”

Conduse de energie solară, tehnologiile electrice cu emisii scăzute sunt de așteptat să reprezinte aproape 90% din investițiile în generarea de energie. Consumatorii investesc, de asemenea, în utilizări finale electrificate. Vânzările globale de pompe de căldură au înregistrat o creștere anuală de două cifre începând cu 2021. Se preconizează că vânzările de vehicule electrice vor crește cu o treime în acest an, după ce au crescut deja în 2022.

Investițiile în energie curată au fost stimulate de o varietate de factori în ultimii ani, inclusiv perioade de creștere economică puternică și prețuri volatile la combustibilii fosili, care au ridicat îngrijorări cu privire la securitatea energetică, în special după invazia Rusiei în Ucraina. Sprijin sporit pentru politici prin acțiuni majore, cum ar fi Legea SUA pentru Reducerea Inflației și inițiative din Europa, Japonia, China și din alte părți, au jucat, de asemenea, un rol.

Cheltuielile pentru petrol și gaze sunt de așteptat să crească cu 7% în 2023, ajungând la nivelurile din 2019. Puținele companii petroliere care investesc mai mult decât înainte de pandemia de Covid-19 sunt în mare parte mari companii petroliere naționale din Orientul Mijlociu. Mulți producători de combustibili fosili au obținut profituri record anul trecut din cauza prețurilor mai mari ale combustibilului, dar cea mai mare parte a acestui flux de numerar a mers către dividende, răscumpărări de acțiuni și rambursarea datoriilor – mai degrabă decât înapoi în aprovizionarea tradițională.

Cu toate acestea, revenirea așteptată a investițiilor în combustibili fosili înseamnă că aceasta va crește în 2023 la mai mult decât dublul nivelurilor necesare în 2030, în scenariul AIE cu zero emisii nete până în 2050. Cererea globală de cărbune a atins un maxim istoric în 2022, iar investițiile în cărbune din acest an sunt pe cale să atingă de aproape șase ori nivelurile preconizate în 2030 în scenariul Net Zero.

Cheltuielile de capital ale industriei de petrol și gaze pentru alternative cu emisii scăzute, cum ar fi electricitatea curată, combustibilii curați și tehnologiile de captare a carbonului au fost mai puțin de 5% din cheltuielile sale în 2022. Acest nivel a fost puțin modificat față de anul trecut – deși ponderea este mai mare pentru unele dintre companiile europene mai mari.

Cele mai mari deficiențe în investițiile în energie curată sunt în economiile emergente și în curs de dezvoltare. Există câteva puncte luminoase, cum ar fi investițiile dinamice în energia solară în India și în surse regenerabile în Brazilia și în anumite părți ale Orientului Mijlociu. Cu toate acestea, investițiile în multe țări sunt înfrânate de factori precum rate mai mari ale dobânzilor, cadre politice neclare și design de piață, infrastructura de rețea slabă, utilități stresante din punct de vedere financiar și un cost ridicat al capitalului. Comunitatea internațională trebuie să facă mult mai mult, în special pentru a stimula investițiile în economiile cu venituri mai mici, unde sectorul privat a fost reticent să se aventureze.

Citește și: 14 hectare pentru cel mai mare parc fotovoltaic on-site din România

spot_img

Ultimele știri