AHK cere suspendarea taxei pe ambalaje pentru 2016

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) solicită suspendarea aplicării penalității producătorilor contribuabili la AFM pentru anul 2016 ca măsură reparatorie față de lipsa soluționării blocajului existent în domeniul colectării și reciclării ambalajelor de hârtie, carton, plastic și sticlă, până la remedierea situației existente.

ambalaje

Una dintre solicitările pe care Camera le are este ca pentru 2016, având în vedere haosul creat, să fie suspendată această penalitate (2 lei/kilogram – n.r.). Practic nu au avut cadrul prin care lucrurile să se desfășoare”, a spus, miercuri, Andrei Orban, coordonatorul Grupului de lucru pe tema Mediu din cadrul AHK România.

Referindu-se la inițiativa legislativă de reducere a penalităților plătite de producători plătite pentru neatingerea țintelor de colectarea acesta a expicat că, din punctul de vedere al AHK, nu este neapărat soluția cea mai bună

Lucrurile ar trebui să se întâmple cum se întâmplă și în alte state membre, respectându-se acest cadru legilativ unic european. Practic, ceea ce a complicat foarte mult problema, anul trecut și anul acesta, a fost legat de faptul că au existat companii care au profitat, fiecare în felul ei, de stadiul incipient de reglementare și de control. Inițiativa aceea este ca și moartă din punct de vedere al procedurilor nu va trece mai departe în acest legislativ”, a mai spus Orban.

La începutul lunii noiembrie, din cauza lipsei de cvorum de la Camera Deputaților, votul pentru adoptarea propunerii legislative prin care taxa pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ar urma să fie redusă de la 2 lei la 30 de bani pe kilogram a fost amânat.

Inițial, propunerea legislativă 420/2016 a fost adoptată de senatori, cu 54 de voturi pentru, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă.

Comisia de mediu a Camerei Deputatilor a dat un aviz negativ proiectului de lege. 

În prezent, ordonanța de urgență 196/2005, privind Fondul pentru mediu, prevede plata a 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeuri de ambalaje sau de anvelope uzate care ajunge la groapa de gunoi, deși ar fi trebuit colectat selectiv și valorificat. Operatorii economici plătesc doar diferența dintre cantitățile de deșeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislația în vigoare, și cantitățile efectiv valorificate. De asemenea, potrivit propunerii, operatorii economici trebuie să declare lunar cantitățile de ambalaje puse pe piață.

În urma controalelor efectuate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), începând cu anul 2014, s-a constatat că anumite cantități de deșeuri de ambalaje raportate ca fiind reciclate de către OTR-uri, în baza declarațiilor oficiale primite de la reciclatori, nu au fost în realitate supuse operațiilor de reciclare. Datele preliminare prezentate public de unele OTR-uri arată că rezultatele pentru anul 2015 se situează sub 50%, adică sub nivelul minim impus de 60%.

La începutul anului, producătorii și importatorii de bunuri ambalate au fost nevoiți să plătească la Fondul pentru Mediu o contribuție de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeuri de ambalaje nereciclate în 2015, raportat la ținta impusă de legislație.

Reprezentanții producătorilor și importatorilor de bunuri ambalate susțin că, în ianuarie 2016, suma pe care au achitat-o la Fondul pentru Mediu a fost de 60 de milioane de euro.

spot_img

Ultimele știri