Odata cu accentuarea crizei alimentelor pe plan mondial, autoritatile din Africa de Sud se reintorc la o veche solutie si anume la agricultur traditionala bazata pe culturile specifice acestei zone, in paralel cu reducerea importului de alimente, informeaza National Geografic.
In timp ce criza globala a alimentelor a lovit puternic populatia saraca din Africa de Sud, autoritatile locale se gandesc la reintroducerea agricultuii traditionale drept unica sursa de subzistenta durabila pentru cetatenii defavorizati ai acestei tari.
„O parte semnificativa din suprafata tarii consta in zone rurale inconjurate de sate. Putem investi orice suma de bani necesara pentru reluarea practicilor agricole care sa-i ajute pe fermierii saraci sa-si produca macar propriile alimente necesare traiului de zi cu zi”, a declarat Trevor Manuel, ministrul de Finante al Africii de Sud.
Pretul alimentelor a crescut in ultimele 12 luni cu peste 15,3% pentru alimentele de baza, in timp ce preturile pentru carne si uleiuri naturale s-au ridicat cu 52%. Pretul cerealelor a crescut si el cu circa 22,9 %.
„Uleiul pentru gatit a crescut intr-un singur an de la 1,70 dolari litrul la 5,30 dolari”, confirma ministrul Trevor Manuel.
Ministerul sau intentioneaza sa subventioneze micii fermieri si agricultori in care isi pune toate sperantele privitoare la succesul acestora pe piata interna de alimente.