FAO: Agricultura are un rol important în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Lupta împotriva foametei și sărăciei trebuie să meargă mână în mână cu transformările rapide ale modului în care se realizează agricultura. În plus, dacă la nivel global, felul în care se face agricultură s-ar schimba, acest lucru ar putea să joace un rol important în reducerea efectelor de gaze cu efect de seră.  Declarațiile a fost exprimate în cel mai recent raport al FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură, ONU), despre starea globală agriculturii.

agricultura
foto: wikimedia commons

 

Agricultura (silvicultura, pescuitul și creșterea animalelor) este responsabilă pentru 1/5 din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră de pe tot globul.

Graziano da Silva, directorul general al FAO, spune că schimbările climatice afectează siguranța alimentară. Ceea ce traduce prin fluctuația prețurilor la alimente. Toți plătesc pentru asta, nu numai cei care suferă de secetă, crede acesta.

„Nu există niciun dubiu în ce privește faptul că schimbările climatice afectează siguranța alimentară.”

Potrivit raportului, scenariul în care lucrurile continuă după aceleași reguli ca în prezent ar putea să pună milioane de oameni în imposibilitatea de a-și procura mâncare. În plus, succesul în transformarea sistemelor alimentare și agricole va depinde în mare măsură de sprijinirea urgentă a micilor agricultori pentru a se adapta la schimbările climatice.

„Atât săracii din mediul urban, cât și cei din mediul rural vor fi afectați de prețurile la alimente care vor alterna. De asemenea, va scădea productivitatea culturilor agricole, a zootehniei și a pisciculturii”, a mai spus directorul general al FAO.

Schimbările climatice, motivul pentru care recoltele au o calitate mai proastă

Pe plan global, efectele negative cauzate de schimbările climatice se văd deja în recoltele unor culturi agricole. Potrivit specialiștilor, acestea au dus la o scădere a substanțelor nutritive din alimente. De exemplu, cerealele au un aport mai scăzut de zinc, fier și proteine, ceea ce declanșează probleme de sănătate.

Potrivit cercetătorilor, după 2030, presiunile negative asupra producției de alimente vor fi resimțite tot mai mult peste tot în lume.

„Dacă efectele schimbărilor climatice vor continua în același ritm, în lume, populația săracă va crește cu 35-122 de milioane până în 2030. Cauza este scăderea veniturilor provenite din sectorul agricol. Sărăcirea populației se va produce mai ales în Africa sub-sahariană, parțial pentru că acolo populația se bazează mai mult pe agricultură. ”

Potrivit aceleiași surse, ajutorul micilor agricultori de a se adapta la schimbările climatice este esențial în reducerea sărăciei pe glob. Potrivit experților, acesta este grupul căruia trebuie să îi fie acordată o atenție sporită. În primul rând, aceștia trebuie să fie finanțați mai mult prin planuri de rambursare ajustate de fluxurile de numerar și sprijiniți prin mai multe politici publice.

spot_img

Ultimele știri