Agricultura ecologică e mai bună pentru lumea în care trăim, e mai bună pentru sănătatea noastră, dar, se pare, e mai bună și din punct de vedere economic. Rezultatele unui nou studiu ar putea încuraja mai mulți agricultori să facă trecerea la agricultură ecologică, informează Treehugger.com.
Sunt mai multe motive pentru care e bine să cumpărăm alimente ecologice. Reducem expunerea organismului nostru la pesticide, ajutăm la atenuarea poluării mediului, la îmbunătățirea solului, la polenizare. În plus, corpul nostru are parte de mai mulți nutrienți. Conform acestui nou studiu, agricultura ecologică a mai câștigat o bilă albă. Aceasta aduce mai mulți bani agricultorilor, ceea ce înseamnă că dacă tu cumperi alimente ecologice, îi ajuți direct pe oamenii care cultivă aceste alimente.
Studiul care arată acest nou stimulent economic a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Misiunea cercetătorilor a fost să analizeze „competitivitatea financiară a agriculturii ecologice pe plan mondial”, uitându-se la 44 de studii care acoperă 55 de culturi cultivate în 14 țări din cinci continente – America de Nord, Europa, Asia, America Centrală și Australia.
Studiul a concluzionat că agricultura ecologică e cu aproximativ 22-35% mai profitabilă pentru agricultori decât agricultura convențională. „Concluzia acestui studiu constituie cel mai clar și puternic argument pe care l-am văzut până acum într-o publicație de renume în favoarea adoptării practicilor ecologice”, afirmă Laura Batcha, director executiv al Asociației Comerțului Organic.
Alimentele ecologice sunt vândute la prețuri mai mari, după cum știu majoritatea cumpărătorilor. Totuși, studiul arată că aceste prețuri trebuie să fie doar cu 5-7% mai mari pentru a se potrivi cu profitabilitatea agriculturii tradiționale. Atunci de unde vin cei 22-35%? Sunt clienții jecmăniți?
John Reganold, un co-autor al studiului și profesor de știința solului și agroecologie explică faptul că profitul calculat de ei ia în considerare o mulțime de factori, la care cumpărătorii s-ar putea să nici nu se gândească. „Cifrele economice de obicei nu iau în calcul valoarea câștigată pentru serviciile ecosistemice”, spune acesta.
Civil Eats spune că cifrele economice sunt mai dificil de proiectat, în parte datorită faptului că beneficiile sunt adesea măsurate în termeni de „ce nu se întâmplă” – cum ar fi efectele negative asupra mediului și sănătății – sau ținându-se cont de practici care aduc beneficii indirecte, cum ar fi diversitatea culturilor.
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și:
Drona care împrăștie insecte benefice pentru culturile agricole
Peste 100 de specii de plante vor fi cultivate pe grădina de pe acoperiș din București