Agenți cancerigeni în produse cosmetice: cum să citești corect eticheta

Legile care reglementează produsele cosmetice și de îngrijire personală sunt atât de limitate, încât substanțele chimice despre care se știe că provoacă cancer sunt legal permise în produsele de îngrijire personală. 

Unii agenți cancerigeni, precum formaldehida și conservanții care eliberează formaldehidă, sunt frecvent întâlniți în produsele de îngrijire personală, în timp ce alții sunt mai puțin comuni, dar totuși prezenți ocazional.

Mai jos găsești o listă detaliată cu agenți cancerigeni în produse cosmetice, astfel încât să știi exact de ce substanțe sau combinații de substanțe să te ferești.

Agenți cancerigeni în produse cosmetice
Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) este o agenție interguvernamentală și face parte din Organizația Mondială a Sănătății. IARC consolidează dovezile științifice și clasifică substanțele chimice pe care le evaluează în cinci niveluri:

  • Grupa 1: Cancerigene pentru oameni
  • Grupa 2A: Probabil cancerigene pentru oameni
  • Grupa 2B: Posibil cancerigene pentru oameni
  • Grupa 3: Neclasificabile în ceea ce privește cancerogenitatea la oameni
  • Grupa 4: Probabil nu sunt cancerigene pentru oameni

Dintre cei 113 agenți enumerați de IARC ca fiind cancerigeni cunoscuți pentru oameni (Grupa 1), cel puțin 11 au fost sau sunt încă folosiți în produsele de îngrijire personală: formaldehidă, fenacetină, gudron de cărbune, benzen, uleiuri minerale netratate sau slab tratate, metilen glicol, oxid de etilenă, crom, cadmiu și compușii săi, arsenic și silice cristalină sau cuarț.

Foto: Mayberry Health and Home, 14 martie 2014 | www.mayberryhealthandhome.com | kevin Simmons, Flickr
Foto: Mayberry Health and Home, 14 martie 2014 | www.mayberryhealthandhome.com | kevin Simmons, Flickr

Agenți cancerigeni în produsele de îngrijire personală

Formaldehidă
Formaldehida este adăugată intenționat în unele produse, cum ar fi produsele de îndreptătare a părului cu keratină.

Conservanții care eliberează formaldehidă (FRP) sunt, de asemenea, folosiți pe scară largă în produse de îngrijire personală, precum lacuri de unghii, farduri de pleoape, mascara, tratamente pentru unghii, șampoane și farduri de obraz pentru a preveni creșterea bacteriilor. FRP-urile sunt concepute pentru a elibera formaldehida încet și constant pentru a acționa ca un conservant.

IARC, Programul Național de Toxicologie (NTP) și Propunerea 65 a EPA din California clasifică formaldehida ca un cancerigen uman.

EPA identifică formaldehida drept probabil cancerigenă pentru oameni, iar Institutul Național pentru Siguranță și Sănătate Ocupațională (NIOSH) menționează că expunerea la formaldehidă poate provoca iritarea ochilor, nasului, gâtului și sistemului respirator.

În Japonia, standardele interzic formaldehida în cosmetice, iar Comisia Europeană restricționează concentrația de formaldehidă la maximum cinci procente în produsul finit.

Fenacetină
Fenacetina a fost utilizată ca analgezic și antipiretic până când a fost interzisă în SUA de către FDA în 1983 din cauza cancerogenității sale.

Deși nu mai este folosită ca medicament, fenacetina este încă utilizată ocazional în produse de îngrijire personală ca stabilizator în produse precum decolorant pentru păr, vopsea de păr și depilatoare pentru femei.

Gudron de cărbune
Gudronul de cărbune este un cancerigen cunoscut și un produs secundar al prelucrării cărbunelui. Este utilizat în cosmetice care conțin vopsele pentru păr, șampoane, tratamente pentru scalp și produse pentru tratarea roșeții/rozaceei.

IARC, NTP și EPA clasifică gudronul de cărbune ca fiind un cancerigen cunoscut pentru oameni.

Expunerea la gudron de cărbune este asociată cu cancerele pulmonare, vezicale, renale și gastrointestinale.

Comisia Europeană interzice utilizarea gudronului de cărbune în cosmetice.

Benzen
Benzenul este derivat din gudron de cărbune, iar căile de expunere includ inhalarea și ingestia.

Este utilizat în producția de materiale plastice și detergenți și ocazional în produse de îngrijire a părului.

IARC și NTP clasifică benzenul ca un cancerigen cunoscut pentru oameni. EPA identifică benzenul ca fiind un toxicant respirator cunoscut.

Uleiuri minerale (netratate și slab tratate)
Uleiurile minerale sunt derivate din petrol și sunt frecvente într-o gamă largă de produse de îngrijire personală, inclusiv farduri de pleoape, creme hidratante, luciuri de buze, balsamuri, coloranți și înălbitori pentru păr.

Oxid de etilenă
Oxidul de etilenă poate fi o impuritate în produsele de îngrijire personală ca un subprodus al procesului de etoxilare, utilizat pentru a atenua efectele dure ale unor agenți spumanți.

Există dovezi solide că oxidul de etilenă poate duce la cancere limfatice și hematopoietice.

Metale grele
Metale grele, cum ar fi cromul hexavalent și cadmiul, sunt utilizate ca și coloranți în farduri de pleoape și luciuri de buze.

Alte metale, precum arsenicul, sunt impurități în ingrediente din cosmetice, inclusiv loțiuni pentru față, șampoane și fonduri de ten.

IARC identifică cadmiul și compușii săi, arsenicul și cromul drept cancerigeni umani.

Campanie: Lips Glitterati violent la Sephora - 2 USD sunt donați Coaliției Naționale pentru Cancerul de Sân pentru fiecare Glitterati aplicat, 27 octombrie 2011. Sursa: Meng He | Flickr
Campanie: Lips Glitterati violent la Sephora – 2 USD sunt donați Coaliției Naționale pentru Cancerul de Sân pentru fiecare Glitterati aplicat, 27 octombrie 2011. Sursa: Meng He | Flickr

Cum afectează aceste substanțe femeile însărcinate: efecte adverse
Produsele obișnuite pe care femeile le aplică în mod rutinier pe piele și păr ar putea să le pună pe ele și pe bebelușii lor în pericol, conform unui nou studiu multi-instituțional publicat în urmă cu câteva luni în Environmental Health Perspectives.

Studiul — condus de oameni de știință de la Universitatea Emory, Universitatea Northeastern și Universitatea din Michigan — a constatat că substanțele chimice numite fenoli și parabeni pot crește riscul de hipertensiune arterială în timpul sarcinii și pot pune în pericol sănătatea pe termen lung a mamelor și a bebelușilor lor.

Aceste substanțe sunt folosite în mod obișnuit ca filtre UV în loțiuni pentru corp, săpunuri de mâini, șampoane și creme de protecție solară, precum și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului în machiaj și alte produse cosmetice.

„Rezultatele noastre arată că aceste substanțe chimice din produsele de consum sunt asociate cu rezultate foarte nefavorabile în timpul sarcinii și că niveluri mai ridicate ale acestor chimicale pot duce la hipertensiune gestațională și, în final, la nașteri premature și greutăți scăzute ale bebelușilor,” spune autoarea principală Stephanie Eick, PhD, profesoară asistentă în departamentele de sănătate a mediului și epidemiologie la Rollins School of Public Health, Universitatea Emory.

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii poate duce la probleme precum creșterea restrictivă a fătului, greutate mică la naștere și naștere prematură.

De asemenea, poate cauza complicații periculoase pentru sănătatea maternă, cum ar fi preeclampsia sau accidentul vascular cerebral în timpul sarcinii, și crește probabilitatea altor probleme, precum diabetul și bolile de inimă, pe termen lung după sarcină.

„Însă acești factori de risc pot fi potențial modificați prin limitarea expunerii la aceste substanțe chimice, despre care am descoperit că au un efect mai puternic atunci când oamenii sunt expuși la mai multe tipuri de substanțe chimice simultan,” spune Eick.

„Acest lucru subliniază de ce ar fi benefic, din punct de vedere al sănătății publice, ca substanțele chimice similare să fie reglementate ca o clasă, în loc de separat.

În realitate, suntem expuși la multe lucruri simultan și trebuie să încercăm cât mai bine să ne limităm expunerea.”

Studiul — intitulat „Association of Phenols, Parabens, and Their Mixture with Maternal Blood Pressure Measurements in the PROTECT Cohort” — este cel mai mare studiu de acest fel de până acum.

A inclus peste 1.000 de femei însărcinate din nordul Puerto Rico, care au participat ca parte a Cohortei PROTECT, un proiect care urmărește copiii pentru a investiga contaminarea chimică de mediu și contribuția sa la sănătatea maternă și a copiilor.

„Aceste produse zilnice pe care le considerăm sigure ar putea, de fapt, să ne dăuneze nouă și bebelușilor noștri într-un moment critic al sarcinii,” spune autoarea principală Julia Varshavsky, PhD, profesoară asistentă la departamentele de Sănătate Publică și Științe ale Sănătății și Inginerie Civilă și de Mediu de la Universitatea Northeastern. 

Știai că?
Produsele de îngrijire a părului și cosmeticele destinate femeilor de culoare conțin adesea o clasă de substanțe chimice numite parabeni, care perturbă hormonii.

Potrivit unui nou studiu, aceste substanțe nu doar că sunt asociate cu un risc crescut de cancer de sân, dar pot contribui în mod unic la răspândirea celulelor canceroase la femeile de culoare, comparativ cu femeile albe.

În corpul uman, parabenii pot imita estrogenul, stimulând potențial creșterea periculoasă a celulelor.

Studiul, realizat de City of Hope și prezentat la întâlnirea anuală a Societății de Endocrinologie din Atlanta, a analizat efectul parabenilor asupra celulelor de cancer de sân de la femei de culoare și femei albe.

Cercetătorii au descoperit că parabenii au crescut creșterea liniilor celulare de cancer de sân de la femeile de culoare, dar nu au avut același efect la femeile albe la aceeași doză.

Cum stau lucrurile în România și ce pot face oamenii pentru a se feri de astfel de produse
În țara noastră, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului se ocupă de reglementări referitoare la produsele pe care populația le consumă.

Nu mai departe de luna trecută, s-a descoperit că în 13 țări europene, inclusiv în România, se folosesc substanțe periculoase în produse cosmetice folosite zilnic de mii de oameni.

Mai exact, Agenția Europeană pentru Produse Chimice a descoperit substanțe cancerigene și toxice în 285 de produse cosmetice verificate în aceste 13 țări. 

ANPC a retras de pe piață produsele în cauză ce conțineau substanțe interzise, însă oamenii sunt sfătuiți să verifice compoziția produselor citind lista de ingrediente de pe ambalaje. 

Conform legii, ANPC are o listă de substanțe periculoase clasificate în mai multe categorii, în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene și directivelor.

Cum să citești eticheta unui produs cosmetic
Produsele cosmetice trebuie să includă informații care explică pentru ce sunt destinate, cum să fie utilizate în siguranță și cum să se obțină cel mai bun rezultat.

În mod specific, Regulamentul UE privind produsele cosmetice solicită ca produsele cosmetice să ofere următoarele informații pe etichetă sau pe ambalaj:

  • numele și adresa companiei (Persoana Responsabilă);
  • o listă de ingrediente, în ordinea descrescătoare a greutății ingredientelor. Aceasta este destinată în principal persoanelor diagnosticate cu alergii, pentru a evita ingredientele la care sunt alergice. Aceleași denumiri de ingrediente sunt utilizate în întreaga Uniune Europeană și în majoritatea țărilor lumii, astfel încât identificarea lor să fie ușoară;
  • cantitatea nominală netă;
  • orice avertismente necesare pentru utilizarea în siguranță a produsului;
  • o „dată de durabilitate minimă” („a se folosi înainte de sfârșitul”) sau o „perioadă după deschidere” pentru a indica durata în care produsul poate fi păstrat sau utilizat;
  • ce este produsul (dacă nu este evident din aspectul său);
  • un cod de referință (număr de lot) pentru identificarea produsului;
  • ţara de origine (pentru produsele importate în UE).

Cum citești eticheta produselor cosmetice: substanțele care trebuie să te alarmeze
DEA (Dietanolamină) – Un acid gras din care obțin cocamida DEA și lauramidă DEA, folosiți pentru textura cremoasă, proprietățile de a face spumă sau pentu modificarea pH-ului. Poate provoca reacții alergice, iritații grave, iar dozele mari pot cauza cancer de piele, de ficat sau tiroidă.

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) – Provoacă alergii și iritații ale pielii și ochilor, poate afecta ficatul și tractul respirator. Mai mult, dacă este contaminat cu dioxid, SLS poate avea efect cancerigen asupra organismului.

DBP (Dibutyl Phtalate) – Ftalații sunt substanțe chimice derivate ale naftalinei, foarte folosite în cosmeticele convenționale pentru a fixa (machiaj, păr, etc). Ftalații sunt toxice pentru aparatul reproducător, ficat și rinichi, ar putea avea efecte nocive asupra sistemului endrocin și ar putea declanșa cancerul. 

TCS (Triclosan) – Triclosanul intoxică organismul, favând efecte nocive asupra întregului corp și cauzând dezechilibre hormonale. În plus, se elimină foarte greu din corp.

AL (Aluminiu) – Poate irita pielea, cauza boli de plămâni și cancer. O cantitate prea mare de aluminiu în corp duce la Alzheimer și alte boli neurologice.

Vaselină (Petrolat) – Acest produs e foarte dispus la a fi contaminat cu hidrocarburi, lucru care poate duce la iritații, alergii și chiar cancer. UE permite vaselină în produse cosmetice doar dacă se cunoaște istoricul rafinării produsului și se dovedește că nu are efect cancerigen.

Parabeni – Parabenii sunt substanțe care declanșează cancerul de sân, pentru că se comportă în corp ca estrogenul, afectând sistemul endrocrin.

Metale grele (Plumb, Mercur, Arseniu, Nichel) – Acumulate în timp în corp, metalele grele se elimină foarte greu și dau dermatită, căderea părului, disfuncții hormonale, dureri de cap, probleme musculare, neurologice și pot duce la cancer.

Cum poți găsi informații despre substanțele din produse

Dacă ingredientele din cosmetice sunt scrise în limba engleză și ai nevoie de informații detaliate, poți consulta următoarele trei site-uri utile:

Introdu denumirea ingredientului pentru a accesa o serie de informații relevante.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a realizat câteva studii de piață legate de toxicitatea unor produse cosmetice. Rezultatele acestora pot fi consultate aici.

De asemenea, următoarele aplicații digitale pot să te ajute să identifici substanțele cancerigene din produsele cosmetice:

  • Think Dirty
  • Clearya
  • EWG’s Healthy Living App
  • Yuka
  • CosDNA
  • Skincarisma
  • CodeCheck 
  • CosmEthcs
  • Beautypedia
  • Detox Me 
  • SkinSafe
  • INCIDecoder

Retrageri, interdicții de comercializare, refuzuri de import, ordine de distrugere
Produsele cosmetice neconforme și/sau nesigure, detectate pe piață de autoritățile de control, sunt raportate în mod regulat consumatorilor și autorităților competente din țări terțe prin portaluri europene dedicate (Safety Gate pentru Uniunea Europeană, Safety Database pentru Regatul Unit) sau prin baza de date franceză Rappel Conso.

Toate sunt listate AICI și ar trebui să verifici această listă lunar pentru a te menține în siguranță.

CITIŢI ŞI:

#ecolifestyle #sanatate #agenticancerigeni #cosmetice #IARC #NTP #toxic #toxicologie #etichete #frumusete #beauty #chemicals #chemicals

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri