Agenda Davos 2021 – Nu putem aborda criza schimbărilor climatice fără a schimba sectorul construcțiilor

Emisiile de dioxid de carbon generate de clădiri și sectorul construcțiilor încălzesc planeta și pun în pericol obiectivele globale de a menține la distanță schimbările climatice devastatoare, a avertizat o coaliție susținută de ONU, după ce datele au arătat că aceste emisii au atins un maxim istoric în 2019, se arată într-o analiză publicată de World Economic Forum și realizată de Thomas Reuters Foundation.

Image by 3D Animation Production Company from Pixabay

Utilizarea cărbunelui, petrolului și a gazelor naturale pentru încălzire, iluminat și gătit a generat o creștere a emisiilor clădirilor la aproximativ 10 gigatone anul trecut, inclusiv emisiile directe și indirecte de la generarea de energie, potrivit datelor Alianței Globale pentru Clădiri și Construcții (GlobalABC).

Un alt factor cheie îl reprezintă creșterea cererii de energie pentru răcire, deoarece utilizarea aparatului de aer condiționat crește odată cu agravarea căldurii extreme. Împreună, operațiunile de construcții și construcțiile reprezintă acum aproape 40% din emisiile globale de CO2 legate de energie, potrivit unui raport al  GlobalABC.

În 2019, sectorul clădirilor și al construcțiilor s-a îndepărtat de obiectivul Acordului de la Paris de a menține creșterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius”, au declarat reprezentanții GlobalABC.

Cu toate acestea, pachetele de recuperare și angajamentele mai ambițioase de reducere a emisiilor în temeiul acordului de la Paris, care sunt acum realizate înaintea summitului climatic al ONU din 2021, oferă oportunități de a schimba cursul, au adăugat aceștia.

Noul GlobalABC Climate Builders Tracker a arătat, de asemenea, că ritmul anual de decarbonizare al clădirilor încetinește aproape la jumătate începând din 2016 până în 2019.

Au existat și evoluții pozitive în sectorul clădirilor, dar „nu sunt suficiente pentru a îndoi curba”, potrivit Martinei Otto, șefa secretariatului GlobalABC. Investițiile în eficiența energetică a clădirilor au crescut în 2019 pentru prima dată în ultimii trei ani, dar aceasta este „o cotă minusculă din această piață de miliarde de dolari”, a declarat ea pentru Thomson Reuters Foundation.

În sectorul clădirilor, pentru fiecare dolar cheltuit pentru eficiența energetică, alți 37 sunt cheltuiți pentru abordări convenționale în construcții”, a subliniat Martina Otto.

Activitățile de construcții au scăzut cu 20-30% în 2020 comparativ cu 2019 ca urmare a pandemiei COVID-19, dar orice reducere a emisiilor rezultată ar fi temporară, a menționat aceasta.

Otto a adaugat că guvernele ar trebui să includă „condiționalitatea ecologică” pentru clădirile cu emisii reduse de carbon și construcțiile în pachete de stimulente care să ajute economiile să se recupereze din criza COVID-19.

Exemplele includ „Valul de renovare” al Comisiei Europene, care își propune să dubleze ratele de renovare a clădirilor în decurs de 10 ani și pachetul de 130 de miliarde de dolari al Coreei de Sud, care include construirea a 230.000 de clădiri eficiente din punct de vedere energetic.

Reprezentanta GlobalABC a menționat că planurile consolidate de acțiune climatică pe care guvernele trebuie să le prezinte Organizației Națiunilor Unite ar trebui să includă obiective de construcție, în special coduri de construcție și politici conexe.

spot_img

Ultimele știri