„AFM se pregătește să finanțeze proiecte de colectare și reciclare de deșeuri”

Declarația îi aparține lui Adrian Gearâp, Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, și face parte dintr-un interviu acordat pentru Green Report, cu ocazia participării la conferința CIRCULAR.

Adrian Gearâp,, la prima dezbatere din cadrul conferinței CIRCULAR
Adrian Gearâp, la prima dezbatere din cadrul conferinței CIRCULAR

 

Adrian Gearâp, Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat că instituția pe care o coordonează ar putea acorda finanțări pentru stimularea economiei circulare și în special pentru proiecte de colectare de deșeuri. Acesta a declarat că:

În România, colectarea deșeurilor este problema și nu reciclarea. Pentru că pe partea de reciclare mai sunt companii, fiind și o zonă cu profitabilitate destul de mare. În schimb, colectarea e zona greoaie de care se feresc toți. Aici vom oferi un sprijin consistent. Pregătim anul acesta un proiect de ghid pentru finanțarea proiectelor de colectare și de reciclare.”

Întrebat dacă e posibil ca AFM să finanțeze în viitor și alt tip de afaceri din domeniul economiei circulare, Gearâp a răspuns:

Așteptăm propuneri din partea celor care sunt interesați de a dezvolta astfel de proiecte. Fondul pentru mediu este un instrument care finanțează exclusiv proiecte care diminuează poluarea, care diminuează emisiile, iar zona de deșeuri va fi zona cu prioritate zero. Înainte să găsim alte proiecte în care să ne ducem cu finanțările, vom oferi o atenție cât mai mare colectării și reciclării deșeurilor.”

„Mediul de afaceri va veni cu proiecte”

În replică la afirmația Președintelui AFM, Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, a declarat pentru Green Report:

Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din RomâniaDacă există o disponibilitate făcută clară din partea autorităților, vă asigur că vor veni proiecte din mediul de afaceri. Există deja preocupări în domeniul biomasei sau a reciclării lemnului, dar se dezvoltă și altele. Aceste inițiative trebuie stimulate, întrucât operăm într-o economie cu resurse limitate, iar trecerea spre economia circulară este soluția pentru încurajarea dezvoltării producției locale.”

Adrian Gearâp și Florin Pogonaru au participat marți la conferința CIRCULAR, pentru a discuta despre necesitatea implementării economiei circulare în România.

Economia circulară este un concept puțin cunoscut în România, dar intens dezbătut la nivel european. Aceasta presupune o economie în care se reduce consumul de energie și materii prime, se recuperează și se reutilizează materiale sau produse existente, iar deșeurile sunt fie folosite ca resurse, fie reciclate.

Citește și:

România, pe ultimele locuri din UE la eficiența folosirii resurselor

Taxarea depozitării deșeurilor la groapă, principala măsură pentru îndeplinirea țintelor de reciclare

Reciclarea resurselor ar aduce Europei economii de peste 600 miliarde de euro

Update-uri – Conferința CIRCULAR

Parlamentul European face primul pas spre economia circulară

Cum funcționează economia circulară în China

IOANA BOTEZATU, Coordonator Proiect CWIT INTERPOL, pentru Green Report: ”Majoritatea activităților ilegale pe DEEE sunt comise pe teritoriul Uniunii Europene. Comerțul ilegal trebuie să devină o prioritate a UE”

VIDEO Responsabilii pe mediu din Europa și România discută astăzi, în premieră, la București despre economia circulară

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri