AFM a aprobat jumătate din cererile de finanțare pentru Casa Verde Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a declarat 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”. Greenpeace atrage atenția că mai mult de jumătate dintre aplicațiile cetățenilor au fost respinse, în proporție mare, din cauza termenului depășit al documentelor depuse, vinovată pentru acest motiv fiind chiar Administrația.

AFM a anunțat că 12.718 de solicitări eligibile pentru finanţare în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, suma totală care va fi oferită fiind de 252 milioane de lei. Listele finale vor fi publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro.

În contextul în care, după evaluarea cererilor de finanțare depuse în prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, Administrația a luat decizia reluării etapei de înscrieri începând cu toamna acestui an, până la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de instituţie în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

„Casa Verde Fotovoltaice este un program care a generat un interes uriaş în rândul românilor, dovadă fiind numărul extrem de mare de cereri. Pentru că fondurile alocate pentru finanţarea programului nu au fost epuizate, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020. Pornind de la experiența primei ediții, în calitate de preşedinte al AFM, intenţionez să promovez modificări majore, care să conducă la simplificarea procesului de înscriere în program, la micșorarea duratei evaluării proiectelor și la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit toți solicitanții care nu au obținut finanțarea în prima ediție să reaplice în toamnă”, a declarat preşedintele Kohalmi – Szabo.

Prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice” beneficiarii au putut obține până la 20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.

„Principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate și/sau erori. În plus, din cauza unor erori informatice, câteva zeci de solicitări nu au putut fi soluționate, acestea urmând a fi finalizate în perioada imediat următoare”, a transmis AFM într-un comunicat.

Greenpeace România: AFM respinge mai mult de jumătate dintre dosarele din programul de finanțare Casa Verde Fotovoltaice

Mai mult de jumătate dintre aplicațiile cetățenilor (13.339) au fost respinse, în proporție mare, din cauza termenului depășit al documentelor depuse în aplicația informatică a AFM. Acest motiv contravine flagrant declarațiilor anterioare ale instituției, a transmis ONG-ul Greenpeace România.

„Deși motivul respectă, teoretic, litera ghidului de finanțare (AFM nu poate acorda finanțare dacă documentele nu sunt în termenul de valabilitate), instituția omite să ia în calcul comunicările anterioare, oficiale, emise de AFM pe acest subiect. Mai precis, după ce a suspendat prima sesiune de înscrieri din 10 septembrie 2019, în urma unei așa-zise fraude informatice, AFM a comunicat că pentru următoarea sesiune de înscrieri, desfășurată începând cu 6 noiembrie 2019, nu este necesară obținerea de către cetățeni de noi documente: «Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.» (comunicat AFM din 6 noiembrie 2019)”, a subliniat ONG-ul.

Declarația AFM nu a fost respectată în evaluarea dosarelor și, prin urmare, cetățenii nu pot beneficia în această fază de finanțare, iar 284 de milioane de lei rămân, cel puțin pentru moment, nealocați.

Suntem indignați de numărul mare de dosare respinse. Pentru foarte, foarte multe dintre aceste dosare, motivul respingerii – termenul expirat al documentelor – este incredibil. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM nu a reușit să gestioneze acest program. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM comunică ceva, dar face altceva”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

„Sesizăm și solicităm intervenția autorităților superioare, Ministerul Mediului și guvernul României. Cred că este un caz fără precedent, care prejudiciază mii de cetățeni care au dorit să devină prosumatori, au făcut toate demersurile solicitate de AFM, dar s-au trezit excluși pe nedrept din acest program”, a mai spus Marian Mândru.

Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro.

spot_img

Ultimele știri