AFM anunță amânarea lansării primei runde de atragere de fonduri în cadrul Programului Fabrici de reciclare

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță amânarea lansării primei runde de atragere de fonduri în cadrul Programului Fabrici de reciclare finanțat din PNRR. Înscrierile se vor realiza în perioada 14 iunie 2024, ora 10:00 – 13 septembrie 2024, ora 23:59, în limita bugetului maxim eligibil prealocat.

Cererile de finanțare în cadrul acestui program se vor depune prin intermediul aplicației informatice disponibile la link-ul https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home.

Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activităţi specifice pentru construirea de instalații de reciclare a deșeurilor colectate separat pentru a reduce impactul deșeurilor asupra mediului și a populației, pentru a reduce consumul de resurse în vederea promovării dezvoltării economice durabile în toate regiunile și pentru a atinge obiectivele de reciclare din pachetul privind economia circulară și în conformitate cu Planul național de gestionare a deșeurilor/planurile județene de gestionare a deșeurilor și cu Planul de gestionare a deșeurilor din Municipiul București.

Informații privind desfășurarea programului se publică pe site-ul AFM la secțiunea Programe de finanțare – PNRR.

Conform calendarului propus prin PNRR, până la data de 30.06.2026, vor fi construite și puse în funcțiune 26 de astfel de instalații de reciclare a deșeurilor.

Alocarea financiară acordată prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru lucrările destinate construirii instalaţiilor de reciclare a deșeurilor este de 220 milioane de  euro. Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8.4 milioane euro, echivalentul a 41,6 milioane lei fără TVA. Valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro, calculată la cursul euro stabilit în cuprinsul ghidului de finanțare.

Potrivit ministrului Mediului, Mircea Feche, România produce extrem de multe deșeuri municipale, peste 6 milioane de tone ajungând în fiecare an la gropile de gunoi.

„Un alt lucru negativ se referă la cifrele ruşinoase la colectare separată şi reciclare deşeuri, pentru că astăzi România reuşeşte ca 12-13% din cantitatea de deşeuri să o trimită în fabricile de reciclare. Alt lucru la care mă voi referi este legat de gunoiul trimis la groapă. Peste 80% din ceea ce producem ajunge în gropile de gunoi, faţă de 20 şi ceva la sută, media Uniunii Europene. Iar aceste chestiuni la care m-am referit mai devreme pot fi remediate în parte, e adevărat, şi folosindu-ne de Sistemul Garanţie-Returnare, pentru că SGR-ul îşi propune anul acesta să atingă o performanţă de 65%, iar începând cu al treilea an de funcţionare, ţinta pe care am propus-o prin lege este de peste 90%, ţintă dovedită a fi fezabilă de performanţele altor sisteme de garanţie-returnare din Europa”, a declarat ministrul Mediului, apelor și pădurilor la începutul lunii martie, la lansarea Ghidului de finanțare al programului „Fabrici de reciclare”.

spot_img

Ultimele știri