Aerul poluat al marilor orașe poate fi curățat cu ajutorul câmpurilor electrostatice

Designerul olandez Daan Roosegaarde a realizat un proiect de captare a smogului care pare extrem de eficient și atât de simplu de realizat încât primarul Beijingului este dispus să testeze tehnologia într-un parc al orașului. Potrivit lui Roosegaarde, dispozitivul ar putea fi gata de operare până la începutul anului viitor.

Roosegaarde-smog-vacuum-537x298

Pentru a curăța aerul de particulele nocive dispozitivul designerului danez folosește niște bobine de cupru cu ajutorul cărora creează un câmp electrostatic care atrage particulele din aer. Bobinele sunt îngropate la distanțe mari una de alta și reușesc să purifice aerul pe o rază de aproximativ 60 de metri. Particulele atrase pe sol sunt colectate și neutralizate.

smog-mckaysavage-537x402
Beijing, unul dintre cele mai poluate orașe din lume.

Roosegaarde a mărturisit că proiectul a fost inspirat de situația îngrijorătoare din Beijing. Aici nivelul de poluare are fluctuații zilnice extrem de periculoase pentru populație. Deși tehnologia propusă de designerul olandez nu va elimina sursele de poluare, ele vor putea aduce un ajutor temporar cetățenilor și îi va proteja pe aceștia de o mulțime de probleme de sănătate legate de poluare.

Citește și:

AUDIO Cum se aude smogul

China înlătură smogul cu tunuri de apă

China va mai lupta încă 20 de ani contra smogului

China închide 300 de companii pentru a reduce poluarea aerului

VIDEO Un film despre aerul din Beijing, de 20 de ori mai toxic decât limitele

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri