Deși indienii din 75 de districte și New Delhi s-au autoizolat, ca măsură de prevenție față de coronavirus, poluarea s-a redus abia până la nivelul „moderat”. Totuși, în urma acestei îmbunătățiri, oamenii au spus că au putut vedea mai multe stele, precum și vârfurile clădirilor zgârie-nori.
Anul trecut, în India se aflau circa jumătate dintre primele 50 cele mai poluate oraşe din lume, potrivit companiei elveţiene IQAir.
În prezent, New Delhi şi cel puţin 75 de districte se află în izolare, ca măsură de a împiedica propagarea virusului care a infectat cel puţin 341 de persoane în India și a ucis şapte. Drumurile, care de obicei erau aglomerate de maşini, ricşe, scutere şi autobuze, au rămas aproape pustii după ce indienii s-au autoizolat.
Chiar și așa, pentru că principalele cauze ale poluării din India sunt industria, gazele de eşapament şi centralele, aerul nu este nici acum curat. De exemplu, în New Delhi, indicele calităţii aerului (AQI) a coborât luni după-amiază la circa 93, un nivel considerat moderat, comparativ cu 50, valoarea care arată că aerul este sănătos. Aerul din cea mai poluată capitală din lume este de obicei periculos, cu un indice de aproximativ 161 înregistrat în martie 2019, potrivit IQAir.
În capitala financiară Mumbai, indicele a fost de 90, în comparaţie cu o medie de circa 153 în martie 2019.
„(Scăderea) se datorează în principal reducerii imense a traficului vehiculelor”, a spus Gufran Beig, director de proiect în cadrul agenţiei guvernamentale pentru monitorizarea mediului, SAFAR, citat de Reuters.
Chiar și așa, cu un aer moderat poluat, câțiva indieni au spus că au putut vedea mai multe stele și chiar și vârfurile clădirilor zgârie-nori, care de obicei sunt acoperite de smog.
Poluarea atmosferică din India a provocat moartea a 1,24 de milioane de persoane în 2017, potrivit unui studiu publicat în Lancet Planetary Health.
Bucureștiul este în aceeași situație, de a nu se bucura de un aer mereu curat, deși măsurile pentru prevenirea coronavirusului țin românii în case. Poluarea apare în special noaptea.
De exemplu, pe 2 martie, în noaptea de duminică spre luni, senzorul de la Piața Sudului din rețeaua aerlive.ro arăta un nivel de PM2.5 de 474 µg/m³ și 559 µg/m³ – PM10. Tot atunci, la ora două dimineața, senzorul de la Moșilor indica 485 µg/m³ de PM2.5 și 604 µg/m³ – PM10, iar cel de pe strada Mihalache – 329 µg/m³ – PM2.5 și 373 µg/m³ – PM10.
Valoarea limită zilnică prevăzută de legislația românească pentru PM 10 este de 50 micrograme pe metru cub, iar limita anuală este de 40 de micrograme. Pentru PM 2,5 legislația națională prevede doar o limită anuală de 25 de micrograme pe metru cub, dar Organizația Mondială a Sănătății prevede o limită zilnică de 25 de micrograme pe metru cub și una anuală de zece micrograme pe metru cub.
Green Report realizează în perioada aceasta un serial despre calitatea aerului din București. În săptămânile ce urmează vom scrie despre marii poluatori, care sunt efectele asupra sănătății fizice și psihice ale poluării și care sunt măsurile care ar putea fi eficiente pentru îmbunătățirea aerului.