Aerul din Egiptul antic, la fel de poluat precum cel din prezent

Egiptenii au inspirat aer poluat in urma cu mii de ani. Cel putin aceasta este concluzia oamenilor de stiinta care au descoperit particule cancerigene in plamanii mumiilor stravechi. Particulele microscopice care irita plamanii sunt legate de o varietate larga de afectiuni din prezent, inclulsiv de bolile cardiace si cancer.

O echipa condusa de Roger Montgomerie de la Universitatea Manchester a examinat pana acum 15 plamani mumificati si a descoperit ca nivelul particulelor cancerigene nu este cu mult mai mic decat cel din plamanii oamenilor care traiesc in zilele noastre.

"As spune ca sunt mai putine decat cele din vremurile moderne, dar nu cu mult. Este destul de ciudat avand in vedere ca noi avem in prezent poluare la scara mare rezultata din arderile masive de combustibili fosili, o poluare care a inceput de la revolutia industriala", a declarat Montgomerie pentru LiveScience.

Cele 15 mumii examinate provin din diverse paturi sociale din Egiptul stravechi. Este vorba atat de persoane din clasa muncitoare care traiau intr-o localitate izolata – Dakhleh Oasis, precum si de oameni din clasele superioare ale societatii – nobili, preoti sau preotese, potrivit Thehindu.com.

"Se pare ca toata lumea avea in plamani aceste particule intr-o anumita masura. Nu sunt specifice unui singur grup social", a mai spus Montgomerie.

Foto: The Hindu

spot_img

Ultimele știri