Parlamentul a adoptat marți un proiect legislativ care introduce calitatea aerului ca factor de evaluare a prejudiciului în cazul infracțiunilor de mediu privind gestionarea deșeurilor. Proiectul a fost formulat după ce mai mulți parlamentari au luat contact cu criza ecologică de la iazurile din Bozânta Mare și Tăuții de Sus.
„Am obținut o victorie importantă în Parlament! Legea pe care am co-inițiat-o […] introduce calitatea aerului ca factor în evaluarea prejudiciilor de mediu și a fost adoptată. E o modificare legislativă uriașă pentru ca anchetele și sancțiunile privind poluarea să nu mai fie blocate în birocrație sau neasumare”,
declară deputatul USR Brian Cristian.
Proiectul a fost susținut de deputatul USR de Maramureș, Brian Cristian, împreună cu colegii săi Diana Buzoianu, Adrian Giurgiu și Cristian Seidler și modifică OUG nr. 92/2021.
Dezastre ecologice
Parlamentarii au vizitat la începutul săptămânii iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus, pe care le-au catalogat drept „dezastre ecologice”.

„Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decantare, (…) toxic, cu metale grele, care otrăvește și care a omorât de fapt mii de români. (…) Așa arată iazul de la Bozânta Mare. Este un iaz de 77 de hectare, un munte de otravă care a otrăvit în ultimii ani mii de maramureșeni”,
a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR).
Buzoianu a organizat o conferință de presă în care a prezentat concluziile vizitei membrilor Comisiei de mediu la Baia Mare, unde au avut loc discuții cu reprezentanți ai administrației locale și ai autorității de mediu, societății civile, precum și cu experți.
Ea a susținut că pământul din zonă este „plin de metale grele”, iar când plouă ajunge în râuri și când e uscat se transformă în praf care ajunge în comunitățile din regiune.
Potrivit deputatei USR, „un val uriaș de praf” acoperă comunitățile din zonă în fiecare vară.
„Cetățenii au venit (…) să ne spună cum fug acasă, când se alarmează, pentru că, iată, la câțiva pași distanță, sunt casele lor. Se dă alarma. Oamenii fug acasă, se baricadează, închid geamurile, își iau hainele de la uscat și asta este ceea ce viața lor arată în fiecare an, în fiecare vară, zile întregi, uneori”,
a explicat Diana Buzoianu.
Ea a adăugat că probele luate de experți din laptele și brânza de la animalele crescute lângă iaz indică depășiri în cazul metalelor grele – plumb, cadmiu – de peste zeci de ori față de limită admisă de lege.
„În ultimii doi ani, șeful Secției de oncologie de la Baia Mare a tras un semnal de alarmă și a spus că acum 30 de ani erau 1.500 de cazuri de cancer în evidența spitalului, astăzi sunt peste 15.000. Deci, a explodat numărul de cancere datorate otrăvirii constante a locuitorilor din zonă cu metale grele”,
a afirmat reprezentanta USR.
Conform acesteia, autoritățile din zonă au recunoscut că este o problemă, dar nu pot să o rezolve.
„Conversmin, o companie din subordinea Ministerului Economiei, care de mai bine de 13 ani trebuia să se ocupe de ecologizarea acestor iazuri a declarat că în ultimii 13 ani au primit bani pentru salarii, dar au primit zero lei pentru ecologizarea efectivă a zonei”, a mai susținut deputata, menționând că ar fi fost necesare 160 de milioane de lei.
Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș a transmis că nu s-au descoperit depășiri în praf de metale grele, cu toate că există opinia cercetătorilor privind dezastrul ecologic, a adăugat Buzoianu. Vizita deputaților a inclus și iazul de la Tăuții de Sus.
„La iazul de la Tăuții de Sus, autoritățile spun că au ecologizat 70%. Mai este nevoie, din declarațiile reprezentanților Conversmin, din declarațiile reprezentanților autorităților locale, de 26 de milioane de lei ca să se finalizeze această lucrare de ecologizare. De ani de zile nu primesc banii necesari să se ecologizeze această lucrare”, a completat deputata USR.
Ea a menționat că în apropierea zonei se preconizează construirea unui parc industrial și a unui centru educațional dual unde să învețe sute de tineri.
„Aici este dealul cu otravă, care a omorât deja mii de oameni, cu metale grele încă neecologizat, iar la nici câțiva zeci de metri se va construi, deja au început să se dea autorizații, centrul dual educațional. Până nu se ecologizează acest iaz, care mai are nevoie de doar 26 de milioane de lei, este o crimă să se dea drumul la aceste lucrări și cineva să se ducă să studieze câte opt ore pe zi acolo”, a mai explicat Diana Buzoianu.
Parlamentara USR a informat că va face toate demersurile pentru ca acești bani să fie alocați. „Este inadmisibil ca în ultimii ani să fi murit atât de mulți maramureșeni pentru simplu motiv că nu s-au găsit banii necesari să se acopere un munte de otravă”, a subliniat Buzoianu.

La rândul său, deputatul USR Brian Cristian a atras atenția că sunt probleme mari care țin de sănătatea maramureșenilor.
„Iazuri de decantare se află pe toată suprafața județului Maramureș, iar cel de la Bozânta Mare este cel mai mare iaz din țară. Practic, sunt grămezi de steril provenit în urma exploatărilor miniere, iar acel steril conține substanțe toxice, inclusiv silice cristalină, care este direct asociată cu cazurile de cancer pulmonar, iar numărul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani. În momentul în care s-au închis minele din Maramureș, statul și-a luat angajamentul (…) ca aceste mine și iazuri de decantare și hale de steril să fie ecologizate corespunzător. De-a lungul timpului substanțele s-au tot adunat și banii necesari ecologizării nu au fost dați”, a explicat el.

Deputatul USR Allen Coliban a acuzat faptul că Institutul Național de Sănătate Publică este „total tăcut” pe acest subiect, deși problema afectează viețile oamenilor.
„Problema cea mai gravă de această dată este poluarea cu metale grele. (…) Sunt probleme grave, dacă ne gândim la nivel sistemic, la nivel al statului român, care arată o incapacitate a statului de a respecta articolul 35 din Constituție, care garantează dreptul la un mediu curat pentru toți cetățenii”,
a spus Coliban, care a subliniat urgența alocării de fonduri pentru ecologizare.
CITEȘTE ȘI: