Ministrul Apelor și Pădurilor: „România trebuie să fie pregătită să abordeze impactul semnificativ al schimbărilor climatice pe care deja le experimentează”

Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a declarat că inundațiile în zonele de coastă și în albiile râurilor, dar și creșterea frecvenței secetelor sunt efecte ale schimbărilor climatice pe care România deja le experimentează și pentru care trebuie să fie pregătită. Ministrul a făcut declarația în cadrul Consiliului Informal de Mediu din Valletta (Malta).

adriana petcu
foto: http://apepaduri.gov.ro

În cadrul Consiliului Informal de Mediu, care se încheie astăzi, miniștrii de mediu din UE au discutat despre adaptarea la schimbările climatice din perspectiva politicilor de mediu, despre deșeurile marine și despre noua strategie a plasticului, în contextul economiei circulare extinse. În plus, aceștia au vorbit și despre ce acțiuni comune vor face statele membre UE pentru a combate efectele climatice, în contextul Acordului de la Paris. În perioada ianuarie- iunie 2017, Malta deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

„România trebuie să fie pregătită să abordeze impactul semnificativ al schimbărilor climatice pe care deja îl experimentează, în special inundațiile în zonele de coastă și în albiile râurilor, precum și creșterea frecvenței secetelor, tendință ce se va accentua în anii următori”, a declarat Adriana Petcu.

Potrivit Ministerului de resort, România a identificat 13 sectoare prioritare ce vor fi abordate la nivel național, dintre care trei de înaltă prioritate: agricultura și dezvoltarea rurală, gospodărirea apei și infrastructura.

De asemenea, Adriana Petcu a mai spus că barierele identificate în rezolvarea problemelor de mediu variază de la conștientizarea insuficientă a riscurilor până la lipsa resurselor.

„În ceea ce privește barierele identificate, acestea variază de la lipsa suficientă de conștientizare a riscurilor privind schimbările climatice, la lipsa de resurse și capacitatea de a realiza o evaluare a riscurilor. Atenția trebuie concentrată pe identificarea și crearea de investiții de mediu de tip win-win pentru toți factorii implicați. Ca rezultate, se vor evita costurile excesive în cazul evenimentelor extreme și vom promova inițiative inovatoare“

Nu în ultimul rând, potrivit ministrului, cooperarea regională poate ajuta la dezvoltarea strategiilor și politicilor pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

„Cooperarea regională joacă un rol important și poate ajuta la identificarea și creșterea suportului și a schimbului de experiență necesare dezvoltării strategiilor și politicilor specifice în vederea construirii unei noi economii reziliente la efectele schimbărilor climatice.”

Drept exemplu, Ministrul a amintit de strategia comună de adaptare la schimbările climatice pentru Delta Dunării. Strategia a fost semnată de România, Ucraina și Moldova și face parte din proiectul Gestionarea integrată a sub-bazinului Deltei Dunării pentru creșterea rezilienței la schimbările climatice, care s-a derulat în perioada 2010-2014.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri