Compania Adrem Invest va investi aproximativ 60 de milioane euro intr-o centrala de cogenerare de inalta eficienta in judetul Suceava. Constructia acesteia va fi inceputa in lunile urmatoare, urmand sa intre in functiune in luna decembrie 2012.
”Ieri am semnat contractul de concesiune incheiat cu Primaria Suceava si Termica SA pentru constructia centralei de cogenerare, scopul fiind furnizarea de agent termic si electricitate in zona municipiului Suceava”, a declarat Corneliu Bodea, vicepresedinte al companiei Adrem Invest.
Potrivit reprezentantilor companiei, centrala va fi prima din Romania de aceasta amploare, fiind dotata cu tehnologie de ultima ora si complet automatizata.
De asemena, ea va permite furnizarea de energie la un pret de pornire de 116 lei/gigacalorie, adica mai putin de jumatate decat pretul actual al energiei din judetul Suceava, de peste 400 lei/gigacalorie.
”Vom oferi energie la jumatatea costului de acum, ceea ce va permite ca subventiile oferite de la bugetul de stat si de catre autoritatea locala sa fie redirectionate catre modernizarea orasului”, a spus presedintele companiei, Adrian Bodea.
Energie ieftina pentru 60.000 de suceveni
Centrala va deservi 25.000 de locuinte, respectiv 60.000 de locuitori din municipiul Suceava.
Centrala de cogenerare este formata din 3 module, a caror constructie va fi finalizata integral in maximum 3 ani.
Primul modul, format din centrala de cogenerare echipata cu turbine de gaze, va fi finalizat in decembrie 2012, cand va incepe livrarea energiei termice. Puterea electrica a cebtralei va fi de 34MW, iarcea termica de circa 56 MW.
In a doua etapa se va realiza centrala de cogenerare de inalta eficienta cu biomasa, ce va fi finalizata in anul 2013, cu o putere electrica de 10 MW si una termica de 20 MW. In ultima etapa va fi realizat un al doilea modul de cogenerare de inalta eficienta cu biomasa, identic cu primul, ce se va finaliza in 2014.
Parc fotovoltaic de 20 MW
Ardem Invest isi va extinde activitatea si in zona producerii de energie solara, au anuntat astazi reprezentantii companiei. Ei au in pregatire un proiect de ferma fotovoltaica de 20 MW, ce va fi implementat in estul tarii.
Proiectul a fost elaborat o data cu infiintarea unei noi divizii a companiei, cea de ”Energii verzi”. Demersurile pentru realizarea proiectului vor fi incepute insa dupa ce Legea 220 privind promovarea surselor de energie regenerabile va avea si legislatia secundara aprobata.
”Cu exceptia cazurilor in care primesti fonduri de la UE sau iti face cineva cadou tehnologia, o astfel de investitie nu se poate sustine fara certificate verzi. Asteptam ca incertitudinea Legii 220 sa inceteze ca sa ne putem face un business plan corect”, a explicat presedintele Adrem Invest.
Foto: chemicals-technology.com