Numărul companiilor care au adoptat politici de managementul deșeurilor a marcat o ușoară creștere, potrivit datelor prezentate de Green Business Index 2016 (GBI). Din cele peste 400 de companii înscrise la ediția din acest an, 85,11% au declarat că au implementa astfel de măsuri, față de 83,3% înregistrat în ediția 2015 a GBI.
În privința asumării de către companii a responsabilității pentru obiectivele asumate în domeniul managementului deșeurilor, am constatat continuarea unei percepții greșite privind asumarea responsabilității între companii, 72,34% dintre companii indicând concentrarea acesteia pe umerii unei singure persoane – responsabilul cu managementul deșeurilor. Conform practicii internaționale, managementul de vârf al companiei este cel care poartă responsabilitatea pentru gestiunea deșeurilor, răspuns pe care l-au selectat doar 19,15% dintre companii, similar cu situația raportată la ediția GBI 2015.
Este totuși îmbucurător să constatăm interesul destul de crescut al companiilor participante pentru auditarea periodică a activităților care implică generarea și gestiunea deșeurilor, 76,09% dintre companii indicând că au o practică de auditare, chiar dacă nu toate au și efectuat un astfel de audit în anul de raportare (91,42%). Valorile rămân foarte pozitive dacă recunoaștem că legislația din România nu precizează obligativitatea de auditare a managementului deșeurilor decât pentru companiile care fac obiectul directivei privind emisiile industriale, fără însă a avea atașată o sancțiune pentru neconformare și fără a exista aprobat oficial un ghid privind auditul în managementul deșeurilor”, au declarat experții Green Business Index.
Măsurile de reducere a deșeurilor sunt încă într-un stadiu incipient
Nu la fel stă situația și în privința măsurilor concrete de reducere a cantității și/sau toxicității deșeurilor, în cadrul unui plan de minimizare a deșeurilor. Astfel, chiar dacă 77,27% dintre companiile participante au avut, în anul de raportare, adoptat un plan de minimizare a deșeurilor, doar 41% dintre ele au și implementat măsuri concrete în acest an, în scădere față de ediția anterioară, când peste 60% s-au aflat în această situație.
În materie de conformare legală, 91,5% dintre companiile participante nu au înregistrat în anul 2015 nicio situație de neconformare, doar două companii înregistrând situații de neconformare nerezolvate până la sfârșitul anului de raportare.
Analizând cantitățile totale de deșeuri generate în anul 2015, am putut observa că 64,7% dintre companii au generat mai puțin de 1000 tone deșeuri, 23,53% companii au generat până la 5000 tone deșeuri/an, 5,88% – între 5 și 25.000 tone/ an, iar restul pană la 100.000 tone/an. Față de anul anterior, 35,89% au înregistrat creșteri ale cantităților de deșeuri generate, 15,38% nu au înregistrat modificări, 38,46% au raportat scăderea cantităților de deșeuri, iar 10.26% nu au putut aprecia, procent apropiat de cel al companiilor care nu au un sistem de monitorizare a deșeurilor”, spun experții GBI.
Citește și:
Crește numărul companiilor care folosesc energie regenerabilă
Cele mai sustenabile companii, premiate la Gala Green Business Index 2016
Takata România și Electroargeș au dominat categoriile de premiere ale Green Business Index 2016